Bartumeu diu que la policia espanyola va copiar els arxius dels clients de BPA
L’exadvocat dels Cierco ho explica en un documental que es presentarà la setmana que ve
L’exadvocat dels màxims accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Jaume Bartumeu, assegura que la policia espanyola es va endur els arxius dels comptes de tots els clients de l’entitat bancària. Ho explica en el marc d’una entrevista recollida al documental Las cloacas de Interior, elaborat per Mediapro, que investiga l’operació Catalunya de l’Estat espanyol contra l’independentisme català. En el treball audiovisual, l’ex-cap de Govern narra com agents espanyols arriben al país i sense autorització de la fiscalia buiden els continguts informàtics i copien les dades de tots els clients de BPA. “Algú que no em consta que fos la fiscalia andorrana deixa entrar a Andorra uns organismes policials espa-nyols i mitjançant el procediment informàtic de buidatge dels arxius s’emporten tots els arxius de tots els comptes dels clients de BPA”, relata. I conclou: “Més gros, més fort que això crec que ja no ho trobaríem oi?”
En el transcurs de l’entrevista Bartumeu menciona les suposades coaccions que Higini i Ramon Cierco van rebre de part de la policia patriòtica espanyola després que mitjans de l’Estat veí publiquin les informacions sobre els comptes dels Pujol al Principat. I relata com en no conformar-se amb el que es va fer públic van intentar obtenir més informació per la convicció que la família de l’ex-president català tenia molts més diners al país. És llavors quan assegura que “uns organismes policials espanyols” arriben a Andorra i s’emporten dades de tots els clients de BPA sense l’ordre de la fiscalia andorrana, fet que veu com un atac al secret bancari i a la sobirania nacional. A més, també conta la trobada que va mantenir amb el cap de Govern un cop divulgada la nota de la Fincen per donar-li a conèixer l’existència de les suposades amenaces patides pels exclients.
A més de l’advocat, al documental també hi apareix l’exempleat de BPA Luis Pablo Laplana, el qual declara que se’l va investigar per possibles vinculacions amb agents veneçolans amb la intenció de desacreditar el partit polític espanyol Podemos. El guionista del treball, Jaume Grau, va explicar que l’objectiu de l’obra és “intentar aixecar la vista i explicar no només l’operació Catalunya, sinó fer un recorregut més ampli i històric del que han estat les clavegueres al ministeri de l’Interior” per tal de revelar com “han afectat enemics polítics del PP i persones particulars que s’han vist perjudicades per maniobres tèrboles”.
Declaració de Cierco
Bartumeu i Laplana són els dos únics personatges amb epicentre al país que apareixen al documental. Amb tot, Grau va destacar que van intentar entrevistar Higini i Ramon Cierco, així com Joan Pau Miquel, però “no hi va haver manera”. Malgrat això, durant els 85 minuts de treball sí que es recull la declaració que Higini Cierco va fer a la Batllia l’agost de l’any passat on denunciava haver estat víctima de pressions per part de les autoritats espanyoles per revelar dades dels comptes dels Pujol o de polítics independentistes sota l’amenaça d’actuar a través de la nota de la Fincen. “Aquests fragments els tenim i sortiran”, va remarcar Grau, que també va avançar que es difondrà la declaració de l’exresponsable d’afers interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas, on explica que es va trobar amb Miquel en un hotel de Madrid.
CAP TELEVISIÓ ESPANYOLA VOL EMETRE EL TREBALL
Las cloacas de Interior es preestrenarà dimecres que ve als cinemes Aribau de Barcelona i també es presentarà el 6 de juliol a la universitat d’estiu de Podemos. Són de moment les dues úniques projeccions previstes del treball després que cap televisió estatal hagi acceptat emetre’l. El documental, amb guió de Jaume Grau i direcció de Jaume Roures, de la productora Mediapro, investiga la presumpta xarxa de corrupció i màfia policial a través del ministeri de l’Interior espanyol per atacar independentistes catalans i d’altres actors sota el punt de mira del govern espanyol, com Podemos. Una xarxa en la qual hi hauria implicats policies, jutges, fiscals i empresaris. Per fer-ho s’entrevisten personatges com l’excap d’afers interns de la policia Marcelino Martín Blas, l’excomissari Jaime Barrado o un alt funcionari d’Interior. El punt de partida del treball són les gravacions entre el ministre Jorge Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, llavors cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Dels 85 minuts que dura el documental de Mediapro, uns sis minuts estan dedicats al Principat d’Andorra.