reportatge
Foc conjunt de fallaires de quatre parròquies
El col·lectiu fallaire de les valls d’Andorra, amb representació dels grups d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes van fer anit una cremada conjunta i van anunciar que crearan un únic organisme que els reforci i els ajudi a créixer.
La cremada conjunta dels quatre col·lectius fallaires de les valls d’Andorra va ser ahir protagonista de la cerimònia del repartiment de la flama del Canigó a Andorra la Vella. Les colles van unir-se per rodar les falles però sense oblidar els seus trets diferencials.
La nova fallaire major, Lídia Samarra, va reclamar “continuar mantenint les tradicions vives” i “passar-ho als més petits, a les escoles, perquè es vagi renovant”. Mentre que el fallaire menor 2017, Igor Véliz, va donar les gràcies al grup. I entre aplaudiments i davant d’una àmplia representació institucional, encapçalada pel cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, Samarra va acabar el seu discurs amb un decidit: “Que rodi el foc!”. I el foc va rodar en una nit de Sant Joan que prometia emocions.
El col·lectiu fallaire del país –Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany– va anunciar, anit, la creació futura d’una única associació que els agrupi. “Si tot va bé, per Sant Joan de l’any vinent”, va explicar Àlex Bandera, del grup de falles escaldenc, que va valorar que així els quatre grups es donaran més suport “i un millor impuls”. Bandera va ser contundent: “El foc el portem a dins, fem que la festa vagi creixent”, va dir.
La cremada va ser el tret de sortida a una revetlla que al Principat és sinònim de tradició i que ahir va voler recordar, per sobre de tot, la recuperació i els inicis ancestrals. L’homenatjat d’enguany va ser Fidel Solsona, que va recuperar la festa fa 30 anys. Així mateix, va tenir-se un sentit record per a Pere Canturri Montanya, un altre dels impulsors d’aquella recuperació de fa tres dècades, que va morir el 2015 pocs dies abans de la declaració de Patrimoni de la Humanitat.
“Aquest any celebrem 30 anys des que quatre arreplegats, sí, sí, quatre arreplegats els deien, van recuperar una tradició que havia desaparegut”, va recordar Santi Sánchez, president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella.
Sánchez va dir que “s’havia hagut de picar molta pedra” per mantenir la tradició fallaire i no va dubtar a recordar que l’any 1996 aquesta hauria pogut tornar a desaparèixer sense la perseverança de la gent del foc. L’acte, organitzat de forma conjunta entre el Centre de la Cultura Catalana i l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, va viure també l’actuació de l’esbart Lauredià.
Les falles de les autoritats
El síndic, Vicenç Mateu, havia donat la benvinguda tot just a les 7 tocades. “Ens retrobem per rebre la flama del Canigó en una nit màgica com la d’avui, revivint un ritual que ens recorda el vincle invisible però poderós que ens uneix amb els nostres avantpassats i la terra”, van ser les seves paraules. Després, com d’altres representants presents a la plaça del Consell, va atrevir-se a agafar una falla. Es va poder veure falla en mà la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va explicar que era la segona vegada que la feia rodar. “[L’acte] s’està consolidant i està agafant cada vegada més unitat”, va valorar Marsol.
El cap de Govern, Toni Martí, es va mantenir a primera fila, va marxar poc abans del final, i de ben segur que va rebre alguna espurna, però no va rodar foc. El ministre de Finances, Jordi Cinca, la subsíndica, Mònica Bonell, el conseller general del PS, Pere López i representants dels comuns no hi van faltar. “Estem contents del suport institucional, és un privilegi acollir la festivitat i sempre donarem suport a aquestes activitats”, va posar en relleu la cònsol major de la capital.
A l’hora de tancar l’edició, 200 fallaires i molts més ciutadans es disposaven, des de les diferents parròquies, a cremar les falles o bé simplement a gaudir de la nit més curta de l’any.