polèmica a camprabassa
El parc d'animals rep 520 visitants amb normalitat en la reobertura
Un total de 520 persones van visitar ahir el tancat dels animals deu dies després de la mort de ‘Torb’
El parc d’animals de Naturlandia va reobrir ahir al matí amb normalitat deu dies després que s’hagués de clausurar per la mort, per dos trets disparats per un guarda, d’un dels cinc ossos que hi vivien: el cadell de dos anys batejat com a Torb i que va néixer a les mateixes instal·lacions. Els quatre plantígrads restants, que han estat els darrers dies reubicats a la reserva que Naturlandia té habilitada per quan es fan tasques de manteniment, mentre es feien els treballs de millora de la seguretat de la instal·lació reclamats pel Govern, ja van iniciar ahir la jornada al seu tancat habitual al costat de la zona de les daines, l’espai del qual es va escapar Torb.
A primera vista es podien veure les millores realitzades a la tanca perimetral del tancat dels ossos que, tal com va explicar divendres en una roda de premsa convocada d’urgència el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, han d’incrementar “encara més” la seguretat del parc d’animals. Naturlandia s’ha assegurat que la tanca perimetral suporti el pes dels plantígrads i que cada una de les dues reixes electrificades que hi ha al voltant rebin l’energia d’una línia independent de l’altre per evitar que en cas d’una avaria les dues quedin inhabilitades.
Mentre els quatre ossos que hi ha ara a Naturlandia (Enciam, Julio, Neu i Iaia) intentaven passar de la millor manera possible la calor del migdia de la cota 2.000 –estar dins la bassa d’aigua que hi ha al tancat o dormir a l’ombra eren les dues úniques opcions–, els visitants que hi havia aquella hora al parc d’animals eren aliens als fets que van succeir dimecres de la setmana passada.
En total, segons les dades que es van facilitar al Diari des de Naturlandia, van ser 520 les persones que van visitar el parc d’animals el primer dia de reobertura des de la mort de l’os.
Poc moviment al parc
El parc, però, no registrava ahir al migdia gaire moviment de visitants. “Hem vingut per casualitat al parc, desconeixíem el que ha passat”, indicava David Alentorn, un turista català de visita a Naturlandia amb la seva parella i dos fills petits. Informat de la fugida de Torb del seu tancat i de com va ser abatut per un guarda del parc, l’home admetia que “sense conèixer el context, entenc que s’haurà fet el més adient per la seguretat de la gent i que se’l va matar com a últim recurs”.
Un altre visitant, el també barceloní Josep Maria del Olmo, en destacava la seguretat preguntat respecte la fugida i mort de Torb, uns fets que desconeixia, com la resta de visitants amb els quals va parlar ahir el Diari. “És molt important que hi hagi seguretat en aquest tipus de parcs, els animals no poden fugir”, sentenciava Del Olmo, que admetia que no havia vingut expressament a Andorra a visitar Naturlandia. “No sé si és necessari l’existència d’aquest tipus de parc. Si no n’hi hagués cap, no els trobaria a faltar, però també em fa respecte, com passa a la vall d’Aran, que hi hagi animals salvatges lliures per la muntanya”.
La igualadina Mireia Pons lamentava que “no sabíem res de la mort de l’os, hauria estat bé que ens haguessin informat des del parc”. A Andorra el cap de setmana, explicava que havia comprat l’entrada al mateix parc i donava un vot de confiança als guardes de Naturlandia. “Si va ser per la seguretat d’un altre treballador i era l’última opció, no trobo malament que matessin l’os. No ho seria si hi va haver l’opció d’adormir-lo”, explicava.
Per últim, Sònia López, una lleidatana de visita amb la seva família, indicava que tampoc havien tingut notícies de l’escapada i posterior mort de Torb. “És llastimós que hagi passat. Són animals que estan aquí engabiats i s’hauria d’evitar que se’ls hagi de matar d’aquesta forma”, deia.