política
Els grups acorden tipificar el delicte fiscal a partir de 75.000 euros
La comissió d’Interior modifica la proposta del Govern, que inicialment preveia castigar el delicte als 50.000 euros
La persona o l’empresa que defraudi més de 75.000 euros a l’administració tributària cometrà delicte fiscal. Aquest és el canvi més significatiu que es va aprovar ahir a la comissió d’Interior, en què es va tancar de manera definitiva la modificació de la llei del Codi Penal, que fins ara no tipificava el frau fiscal al Principat. Tot i que Govern va proposar inicialment castigar el frau a partir dels 50.000 euros, després de les diferents esmenes presentades tant per DA com per Liberals es va arribar a un acord de consens per augmentar la xifra a partir de la qual s’imputi els que cometin aquest tipus de delicte.
Segons fonts coneixedores de la reunió, la resta de legislació quedarà igual que la que es va proposar en un principi. És a dir, es diferencien dos tipus de frau: el bàsic (a partir de 75.000 euros) i l’agreujat, que s’imputarà quan la xifra amagada sigui superior als 150.000 euros. Les penes oscil·laran entre els tres mesos i els tres anys de presó per al tipus bàsic, mentre que les penes pel tipus agreujat, que també es vincularà a un presumpte delicte de blanqueig, oscil·laran entre un i cinc anys d’internament. A més, la sanció econòmica podrà ser igualment del quàdruple de la quantitat defraudada.
Després de les esmenes presentades i del tancament del text en comissió, està previst que la llei es presenti a votació a la sessió del Consell General del 13 de juliol vinent. Les mateixes fonts expliquen que hi va haver consens entre els grups en els punts més importants del text, tot i les diferències inicials. DA havia proposat tipificar el delicte fiscal bàsic a partir dels 70.000 euros mentre que Liberals havia proposat augmentar-lo fins als 100.000 i fins a 500.000 euros en el cas del tipus agreujat.
Una llei "recent"
Finalment, es va acordar estipular-ho als 75.000 ja que es considerava, segons les fonts, que s’havia de tenir en compte que aquesta implantació de la nova llei és “recent” i que calia introduir “topalls raonables que permetin als ciutadans adaptar-se al nou sistema”. Sobre l’augment de 25.000 euros respecte a la proposta inicial per tipificar el delicte fiscal, una de les fonts consultades explica que això es justifica en el sentit que no es pretenia que “la situació fos volguda o feta expressament per tenir uns índexs més baixos i que afectés la gent amb inexperiència en temes de fiscalitat”. A més, asseguren que “s’ha buscat la tipificació més flexible possible per permetre una adaptació”. Tot i això, expliquen que més endavant es veurà si el context internacional obliga a tocar els índexs estipulats.
Coherència amb l'entorn
D’altra banda, un dels motius pels quals es va decidir estipular-ho inicialment en els 75.000 euros és perquè els índexs fossin més pròxims als dels països de l’entorn com Espanya, on el delicte fiscal es fixa a partir dels 120.000 euros. Tot i això, a diferència del sistema andorrà, a l’Estat espanyol no es diferencia el tipus de delicte fiscal. Les penes de presó al Principat seran similars a les d’Espanya, on es preveuen des d’un fins a cinc anys de presó i una multa d’un cost sis vegades superior a la quantitat defraudada. A França, si l’administració fiscal detecta un comportament fraudulent, les penes poden ser d’una multa de 500.000 euros i cinc anys de presó mentre que en els casos més greus, concretament els que estan relacionats amb frau comès a través d’una banda organitzada, el Codi Penal preveu multes de fins a dos milions i fins a set anys a la presó.
El Govern va presentar el mes de març les bases del nou text com una eina que permeti tancar el marc impositiu i per garantir que tothom compleixi les seves obligacions fiscals. Segons un informe de la Comissió Europea del 2012, es calcula que s’arriben a defraudar anualment 1.000 milions d’euros en el conjunt dels països de la UE. Un altre informe del 2013 explicava que els estats membres només recaptaven el 50% de l’impost sobre el valor afegit.
LES CLAUS
1. Canvi de xifra
Dels 50.000 euros de govern als 75.000
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va presentar al març la proposta per modificar el Codi Penal per incloure-hi el delicte fiscal. Es preveia imputar el frau fiscal a partir dels 50.000 euros però després de les esmenes presentades s’estipularà a partir dels 75.000 euros.
2. Coherència
Topalls “raonables” en ser una llei nova
Fonts coneixedores de la reunió d’ahir van explicar que l’objectiu d’aquesta llei és que calia adoptar topalls “raonables” que permetin que els ciutadans s’adaptin al nou sistema fiscal. A Espanya, la tipificació del frau es fixa a partir dels 120.000 euros.
3. Aprovació
A votació al consell el 13 de juliol
Després dels debats a la comissió d’Interior, el nou text no patirà més modificacions i està previst que passi a votació a la sessió del Consell General del 13 de juliol. Si no hi ha contratemps d’última hora, el text tindrà llum verd abans que s’acabi el curs polític.