fiscalitat
Andorra entra en la categoria de l'OCDE dels països més transparents
L’ens considera que el Principat compleix “àmpliament” en matèria d’intercanvi fiscal
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) situa Andorra entre els països que respecten “àmpliament” l’intercanvi d’informació fiscal. És un canvi significatiu en la qualificació del Principat, que fins ara formava part dels països que estaven classificats com a “parcialment complidors”.
Es tracta d’un pas endavant ja que tant l’OCDE com la Unió Europea (UE) exigeixen obtenir la qualificació d’“àmpliament complidor” en els àmbits de transparència i d’intercanvi d’informació perquè no siguin inclosos a les llistes de països no cooperants en matèria fiscal. De fet, Brussel·les està elaborant una llista que està previst que es publiqui a final d’any sobre els països cooperadors i els que no.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, es va mostrar satisfet per la nova qualificació del Principat i va destacar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que el Principat passa a estar al mateix nivell que la majoria de països, com Mònaco, San Marino, Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units o Suïssa. El titular de Finances també va explicar que es tracta d’una qualificació provisional en espera de la pròxima avaluació, prevista per al segon semestre del 2018.
Els resultats de les noves qualificacions es van atorgar durant el Fòrum global sobre la transparència fiscal, que va tenir lloc a Panamà del 12 al 14 de juny. Aquest procés de revisió va ser establert pel G-20, que el juliol de l’any passat va demanar al Fòrum Global desenvolupar criteris objectius per indentificar els nivells d’implantació dels estàndards internacionals, com ara l’intercanvi d’informació amb sol·licitud prèvia i l’intercanvi automàtic d’informació fiscal.
El Principat havia obtingut en l’anterior avaluació, del 2014, una nota de “parcialment complidor”. El Govern destaca que el ràting provisional assignat a Andorra “posa en relleu els importants progressos realitzats pel país en la implementació de l’estàndard d’intercanvi d’informació amb sol·licitud prèvia”. L’executiu destaca que s’han reconegut els canvis que s’han fet, com l’eliminació del secret bancari i una supervisió més rigorosa de les obligacions de mantenir la informació. També s’ha tingut en compte que Andorra signés el conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal.