El Govern tanca la polèmica de la plataforma amb la carta de la FIS

L’executiu passa pàgina del conflicte per la plataforma de Soldeu després de la carta de la FIS

El Govern tanca la polèmica de la plataforma amb la carta de la FIS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern dona per tancada la polèmica per la construcció de la plataforma esquiable i l’aparcament de Soldeu, després que el comú de Canillo hagi fet pública una carta de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) en què sosté que “sense aquesta plataforma, la pista de l’Avet no pot acollir cap cursa masculina de la Copa del Món ni finals que necessitin dues pistes simultànies i més espai per al públic” i, per tant, el projecte plantejat per Ensisa i el comú “cobreix tots els requisits tècnics per fer curses de primer nivell mundial a l’Avet”. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va afirmar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la missiva “acaba amb un debat que estava fora de lloc”, i demostra “la veracitat del que es deia des d’Ensisa i el comú sobre la necessitat de fer la plataforma”. “No fa altra cosa que confirmar el que han vingut dient els darrers mesos i anys”, va dir, i per tant “no és cap novetat”.

En aquest sentit, hi va afegir que “allò que deien les autoritats comunals ara ho signen les màximes autoritats de la FIS”. Cinca va justificar la decisió del cònsol major canillenc, Josep Mandicó, de facilitar a la premsa dimarts el document de la FIS per la necessitat de “posar negre sobre blanc” després que s’hagi “posat en qüestió” l’interès nacional de l’obra. No obstant això, va deixar clar que el criteri de declarar la plataforma projecte d’interès nacional “no hauria variat” perquè es tenia clar que “era bo per a l’estació i el país disposar de dues pistes per acollir la Copa del Món”.

Os de Naturlandia

Cinca va defensar les accions dutes a terme després de la mort a trets d’un cadell d’os al parc de Naturlandia el 14 de juny passat. El ministre va explicar que tota la informació analitzada pels banders i per Patrimoni Natural “s’ha posat a disposició de l’autoritat judicial”, i va remarcar que serà qui hagi de “determinar els passos a seguir a partir d’ara” i qui “segueixi amb el dossier si ho creu convenient”. El ministre va assegurar que l’executiu, el comú de Sant Julià i Naturlandia “van prendre les mesures que van creure oportunes”, i van “actuar en conseqüència” tancant l’equipament per garantir la seguretat.

El Govern va aprovar ahir una nova quota general de 250 autoritzacions de residència i treball per compte propi, 50 de les quals per a professionals liberals. Uns permisos que persegueixen fomentar la inversió estrangera, tal com va posar de manifest el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. El ministre va comunicar l’aprovació dels canvis en la Llei de serveis socials i sociosanitaris per tal d’incorporar les modificacions del càlcul del barem patrimonial. El llindar per tal d’accedir a pensions de solidaritat ha quedat fixat en els 110.000 euros pel que fa als béns immobles sense comptar l’habitatge habitual. En el cas dels actius financers i els béns mobles, no es podrà optar als ajuts si de forma acumulativa se supera 6,5 vegades el llindar econòmic de cohesió social anual.

Espot també va anunciar que s’ha creat una àrea específica al ministeri que encapçala dedicada a autoritzar i acreditar els centres que ofereixen serveis socials i sociosanitaris, una vuitantena al país. Una competència que fins ara era de Salut.

Pas de vianants a la CG-1

Govern ha adjudicat la redacció del projecte de pas de vianants a diferent nivell per creuar la CG-1 a l’altura de l’Estadi Comunal. Es tracta de la proposta guanyadora del pressupost participatiu que va endegar el ministeri d’Ordenament Territorial i que podria costar uns 200.000 euros. L’empresa disposa ara de nou setmanes per redactar el projecte.

CANVIS A LA LLEI DE L'IMPORT SOBRE SOCIETATS

El Govern va aprovar una proposta de modificació de la Llei de l’impost sobre societats per tal d’adaptar-se a les exigències de la UE i l’OCDE; uns canvis que afecten els règims fiscals especials que té el Principat. El director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va exposar ahir en roda de premsa que per tal d’adaptar-se a l’acció BEPS cal eliminar pràctiques fiscals que resulten perjudicials per a la resta de països, i en aquest sentit el projecte de llei aprovat proposa modificar dos règims especials i anul·lar-ne dos més, un extrem que haurà de sotmetre’s a tràmit parlamentari. Els dos règims que es proposa suprimir són els que intervenen en el comerç internacional i el de societats de gestió i inversió financera integrup.

MÉS PROTECCIÓ PER ALS EXPOSATS A L'AMIANT

L’executiu va donar llum verd ahir a un reglament que preveu més protecció i més condicions de seguretat per als treballadors que estan exposats a l’amiant. El nou marc estableix l’obligatorietat d’estar inscrit al registre d’empreses amb risc per a l’amiant i de realitzar plans de treball on es detallin les mesures de prevenció i formacions obligatòries al personal cada quatre anys com a mínim. A més, es faran avaluacions de riscos de forma periòdica i els treballadors estaran obligats a utilitzar equips de protecció individual per a les vies respiratòries per un temps màxim de quatre hores –es fixa un límit per primera vegada–. Les revisions mèdiques seran obligatòries i l’empresa haurà de crear un registre per a cada empleat.

tracking