Bomosa renuncia a l'ecohostal a la Baronia i acorda amb el comú deixar la concessió

La concessionària i el comú han signat una rescissió de contracte de mutu acord

Bomosa renuncia a l'ecohostal a la Baronia i acorda amb el comú deixar la concessióFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La fins ara adjudicatària de l’alberg de la Baronia ha renunciat a la concessió que li va ser atorgada fa un any, després que el projecte per fer-hi el nou ecohostal no hagi aconseguit disposar de garanties legals. La concessió (que va fer-se a Bomosa, Bio Bio i Roc Boi) ha signat un adeu de mutu acord amb el comú d’Encamp, segons confirma el cònsol major, Jordi Torres. L’ús que es volia donar als terrenys comunals del costat de l’alberg amb la construcció de cúpules geodèsiques no està previst a la legislació.

Etiquetes:

Torres explica que l’adjudicatària confiava que hi hauria una sortida legal, perquè el sòl comunal sí que preveu usos referents a infraestructures de muntanya i estacions d’esquí. El comú d’Encamp tornarà la fiança que havia donat l’empresa, després que la rescissió s’hagi tirant endavant sense penalització econòmica. El comú té en compte que Bomosa ha invertit “60.000 euros per dur a terme millores i reparacions” a l’interior de l’equipament.

Gemma Riu, la CEO de Bomosa, destaca que “hi ha hagut la bona predisposició” de les dues parts. Així mateix, Riu posa en relleu que l’empresa havia invertit uns diners a l’alberg per solucionar problemes de goteres i millores en les finestres i els acabats que ara hauran perdut.

Riu lamenta haver “perdut diners i una desena de llocs de treball que s’anaven a crear, així com dos anys i mig d’esforços per tirar endavant el projecte”, però reitera que s’ha optat per “l’entrega de claus en el marc d’un acord entre les parts” perquè el projecte d’ecohostal no tenia sortida sense la possibilitat de desenvolupar-lo com s’havia previst. La instal·lació preveia tenir habitacions per a 2, 4 i 6 persones i es diferenciava dels albergs perquè s’hi afegien les cúpules, pensades per ser allotjaments més en contacte amb la natura, i preveia més espais comuns. “Creiem que l’ecohostal era un projecte interessant per a la parròquia, que en desestacionalitzava el turisme”, comenta la CEO de Bomosa, una societat que es defineix per fomentar “valors socials, culturals i mediambientals”.

Torres relata que el comú es farà ara de nou càrrec de l’alberg, que atén la campanya de colònies de la parròquia. La intenció és tornar a licitar-ne la gestió més endavant. “Si es donen les condicions jurídiques, l’empresa ens ha manifestat la voluntat de tornar-hi a optar”, diu Torres.

Crítiques del PS

Pere Marsenyach, conseller del Partit Socialdemòcrata (PS) a la minoria d’Encamp, expressa el seu desconcert pel final de la concessió. “Si la impossibilitat de fer el projecte és per normativa urbanística no entenem com l’empresa i el comú no n’eren conscients abans de licitar-se”, comenta. “Si vols fer res t’assessores, mires si ho pots fer”, afirma.

En aquest sentit, Marsenyach exposa que el comú ha aportat l’últim any uns 23.000 euros a Bomosa en concepte de les colònies que hi fan els infants, quan “abans podia fer ús de l’alberg sense que li costés diners”. Marsenyach no veu bé que “s’hagi arribat al pacte de mutu acord per a la rescissió de contracte sense cap contraprestació econòmica”. Al respecte, però, el cònsol Jordi Torres destaca la inversió feta per Bomosa en reparacions i que el cost de les colònies es cor­respon “a costos que sí que existien, com el del servei de càtering de menjador”.

tracking