afers socials
Més treballadors per a l'atenció domiciliària
Espot anuncia que es contractaran més treballadors per cobrir nits i caps de setmana
El Govern té previst ampliar el nombre de treballadors que presten el servei d’atenció domiciliària i no descarta externalitzar-lo en determinades circumstàncies si augmenta la demanda. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va afirmar ahir que “la idea és potenciar molt més l’atenció domiciliària” un cop l’executiu ja hagi assumit plenament la competència del servei, i en aquest sentit va anunciar que “previsiblement s’hauran d’incorporar nous recursos humans” i “plantejar la via de l’externalització a empreses privades” per tal de cobrir els torns de nit i de cap de setmana. Dues solucions que es produirien ja de cara a l’any que ve, tot i que es podrien estudiar aquest any si hi ha un creixement “important” de la demanda.
De moment, aquest any el Govern assumirà plenament la competència que fins ara tenien els comuns i que el 15 de juliol quedarà completament traspassada, quan la corporació d’Encamp faci efectiu el trasllat del personal que es fa càrrec de l’atenció domiciliària. En total, són 33 els treballadors dels comuns i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que passaran a formar part del personal de l’administració general. Espot i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, van signar ahir el conveni de cessió de la la gestió del SAD. En concret, es tracta de sis treballadors familiars i un coordinador que desenvolupaven les tasques d’atenció domiciliàries a càrrec de l’hospital i ara passaran a fer-ho des del Govern.
Un cop transvasada la part que gestionava el SAAS, durant els propers dies se signaran els mateixos acords amb els comuns, de manera que el 15 de juliol conclourà el traspàs de personal. Segons va detallar, totes les corporacions ja han aprovat renunciar a la competència fins ara comunal amb l’excepció d’Encamp, que no ho farà fins a mitjan juliol. En el cas de les sis parròquies que ja han donat llum verd al traspàs, ara només manca signar el conveni amb l’executiu. Espot va assegurar que la centralització del servei beneficiarà “l’eficiència i la qualitat del servei”, mentre que Piqué va explicar que “des del punt de vista organitzatiu té molt més sentit que sigui el Govern” qui assumeixi la competència. “Estem encantats i celebrem el traspàs”, va expressar.
Qui també va celebrar ahir el traspàs va ser el president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, que a la festa del col·lectiu va remarcar que “dignificarà la persona i millorarà el tracte personal” perquè, segons va subratllar, posarà fi als canvis d’assistents socials, fet que generava “por” a alguns avis.
El titular d’Afers Socials va assegurar que “el traspàs no ocasionarà cap trasbals” i que les condicions per als usuaris no canviaran “en absolut”. En total són 204 persones les que fan ús del servei d’atenció domiciliària a les diferents parròquies. Els treballadors atendran les mateixes persones i desenvoluparan les mateixes funcions i per tant tot seguirà igual, segons el ministre, que va detallar que els empleats mantindran les condicions laborals que tenen actualment tant des del punt de vista salarial com d’antiguitat. Es tracta de 33 treballadors de caràcter indefinit que a partir d’ara, va destacar Espot, podran participar del pla de pensions de la funció pública i de la mútua dels funcionaris. Com a màxim hauran d’adaptar-se pel que fa a horaris, va indicar.