Atractiu turístic
Nou espectacle del Cirque a partir del 2018
El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, espera lligar abans que s’acabi l’estiu la continuïtat de la companyia fins al 2019
El Govern espera signar a final d’estiu un nou contracte amb el Cirque du Soleil perquè la companyia canadenca continuï actuant al país durant els pròxims dos estius. Així ho va explicar el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, abans de l’actuació inaugural de la companyia amb l’entrega d’Scalada Stelar. L’espectacle continuaria tenint, segons Camp, un format exclusiu i, per tant, no es podria veure en cap altre lloc que no sigui el Principat.
“Confio que a final d’estiu com a màxim puguem tancar l’acord”, va dir Camp. El titular de Turisme i Comerç va justificar la voluntat que el nou espectacle només es pugui veure al Principat, com ja s’ha fet amb el format de la sèrie Scalada. “Aquesta és una de les claus de l’èxit perquè la gent sap que no el trobarà enlloc més”, va assegurar. Pel que fa a la capacitat, Camp va manifestar que la intenció és mantenir l’actual, és a dir, d’aproximadament 5.000 persones, atesa la realitat socioeconòmica del país i dels visitants. “No serà de gran format perquè hem de tenir en compte que les pernoctacions, de mitjana, són de tres a quatre dies”, i hi va afegir que augmentar la capacitat seria “massa arriscat i el recinte no s’acabaria omplint”.
També va deixar en suspens la recerca d’una nova seu per acollir el Cirque du Soleil com podria ser l’espai multifuncional, que encara no s’ha decidit si s’acabarà construint. “Hi estem treballant. No és evident que el puguem construir perquè té un cost elevat però hem de veure el cost de gestió i si pot ser poc deficitari”, va dir el ministre. Amb tot, Camp no va tancar la porta a buscar un altre espai per “solidificar” aquest tipus d’espectacles culturals. “És clar que arriba un moment en què haurem de fer una reflexió perquè cada estiu s’ha de construir un espai que té un cost elevat i s’ha de tancar el pàrquing central”, va dir el ministre.
En espera de la proposta
Des del Govern també s’està en espera de la proposta artística de l’empresa canadenca, tot i que confien que estigui a l’altura de les expectatives. “Estic convençut que ho trobarem perquè el Cirque té espectacles arreu del món en format estàndard, sota una carpa, en un recinte o en un format especial com Andorra”, va dir Camp. “Al final, al fons de l’espectacle sempre hi ha el circ. El pots fer més musical, més teatral o més minimalista, però l’essència del Cirque continuarà durant molts anys”, va afegir el ministre, que alhora va destacar la capacitat de la companyia d’adaptar-se a les necessitats empresarials, de negocis i de països. “La qüestió és que encaixi amb el que ens proposin i que el turista ens vingui a veure”, va explicar Camp, que considera que el repte és que l’obra s’adapti a un públic divers. “Ha d’agradar els turistes espanyols, francesos i la resta de públic internacional, i cal tenir en compte que els gustos internacionals són diferents”, va dir. Yasmine Khalil, presidenta de 45 Degrées –propietària alhora del Cirque du Soleil–, va explicar que el més important per a la companyia és “poder ser propers al públic i aportar coses noves”. Khalil també va destacar que portar el Cirque du Soleil a Andorra ha estat encertat tot i que va afegir que la dificultat de cada any “és portar un espectacle millor”. “L’expectativa del públic és cada cop més gran”, va dir.
El cost per al Govern per portar el Cirque du Soleil al Principat és de 2,5 milions d’euros anuals. Camp va destacar que el retorn a l’economia del país és d’uns 20 milions per atraure aquesta companyia per tal de donar una empenta al sector turístic a l’estiu. “On realment inverteix el privat és a l’hivern, i a l’estiu Andorra Turisme i Govern han de fer de motor perquè al privat li costa més”, va dir Camp. L’ocupació al Principat durant el juliol ja és del 70% mentre que abans de l’arribada de la companyia canadenca era de només el 45%.