Sanitat

Projecte per crear a l'hospital un centre de malalties del cor

El nou espai s’anomenaria Institut Cardiovascular d’Andorra, destinat tant al turisme sanitari com a la cobertura amb la CASS

Projecte per crear a l'hospital un centre de malalties del cor

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Institut Cardiovascular d’Andorra (ICVA). Aquest és el nom elegit per al projecte de crear un espai de tractaments de malalties cardíaques dins del recinte de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. La iniciativa la impulsa el cardiòleg català Josep Brugada com a inversió estrangera i l’objectiu seria doble. D’una banda, oferir la major part de tractaments cardíacs que ara s’han de fer a l’exterior, i significaria que entraria dins de les prestacions que cobreix la CASS. En segon lloc, l’objectiu és tenir disponibilitat per fer atenció privada destinada a atreure turisme sanitari per a gent d’altres països que vulgui operar-se a l’institut. Cal tenir en compte que Josep Brugada està considerat una eminència en l’àmbit mundial en el diagnòstic i tractament de malalties del cor.

La ubicació dins de l’hospital, una situació molt corrent al món hospitalari, permet una col·laboració i optimitzar els recursos del nostra Senyora de Meritxell tant pel que fa als quiròfans com per a l’estada dels ingressos per operacions. L’ICVA inclou en la memòria del projecte que la nova instal·lació canviaria de forma substancial l’enfocament del tractament a Andorra de cardiopaties. Es basa en el fet que dels diversos tipus de tractaments i intervencions només n’hi hauria dos que no es podrien fer al país. Es tractaria dels d’extrema gravetat i complexitat, a cor obert, i els relatius a la cardiologia pediàtrica. Aquests dos grups requereixen unes instal·lacions molt especialitzades i costoses que no són compatibles amb el nombre de casos entre la població andor­rana.

Projecte aturat

Els impulsors, segons fonts properes al projecte, consideren que seria un gran actiu per als afiliats a la CASS, perquè passarien a tenir al país la majoria dels tractaments i seguiments de cardiopaties que es fan actualment a fora i amb la mateixa cobertura de la CASS. Actualment al Principat en malalties del cor només es fan consultes, exploracions no invasives i seguiment clínic. Totes les intervencions invasives amb cirurgia vascular i cirurgia cardíaca es fan a l’exterior i aproximadament signifiquen un cost de quatre milions d’euros. Concretament es fan entre 700 i 800 tractaments a fora. Amb l’arribada de l’ICVA la major part (entre 500 i 600) d’aquests tractaments i intervencions passarien a fer-se al país i només entre 165 i 185 s’haurien de portar a l’exterior.

Les mateixes fonts van comentar que tant la majoria de Govern com la CASS i el SAAS (hospital) es mostren favorables al projecte. S’hi alineen perquè suposarà una inversió important per part d’un privat que acabarà repercutint en la sanitat pública i per al projecte també inclou la col·laboració amb una part dels cardiòlegs existents. Amb aquest context Andorra passaria a tenir, segons les fonts, cert renom vinculat a la fama que té el doctor Brugada com un dels millors especialistes mundials. La part de medicina privada del projecte en l’àmbit del turisme sanitari estaria molt enfocada a la cardiologia en l’esport i a la prevenció de la mort sobtada.

Aquests posicionaments favorables no han estat suficients perquè el projecte s’engegui. El principal escull ha estat l’oposició del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. El titular de Salut no seria partidari, segons altres fonts, d’incloure dins de l’hospital un institut privat. La iniciativa ja estava preparada l’any 2015 i el calendari inicial preveia que la inversió forana s’aprovaria aquell any per començar a treballar a inici del 2016. Des de llavors el projecte està aturat i no hi ha se-nyals que es reactivi, tot i que Brugada manté la voluntat.

Tractaments de cardiopaties a fora

CORONARIOGRAFIES I ANGIOPLÀSTIES CORONÀRIES 250-300

ABLACIÓ AMB RF, MARCAPASSOS I DESFIBRIL·LADORS 80-100

ARTERIOGRAFIES I INTERVENCIONISME VASCULAR 60-80

CIRURGIA CARDÍACA (COR OBERT) 15-25

CIRURGIA VASCULAR 70-90

MEDICINA NUCLEAR 150-160

RESSONÀNCIA MAGNÈTICA CARDÍACA 20-30

ANGIOTAC CORONARI 20-30

TOTAL INTERVENCIONS CARDÍAQUES A L’EXTERIOR 665-815

tracking