treball
DA valora en positiu la participació de set entitats al diàleg de la reforma laboral
La majoria demòcrata considera que és “clau” garantir les necessitats d’empreses i treballadors
El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) al Consell General va valorar ahir en positiu que fins a set agents econòmics i socials del Principat hagin presentat propostes i esmenes a la proposició de llei que el partit ha elaborat per tirar endavant la modificació del Codi de relacions laborals. Segons fonts demòcrates, la resposta obtinguda confirma que “el període previ de diàleg és el bon camí i contribuirà a enriquir el resultat final de les proposicions de llei que està treballant la majoria”.
El treball per a la redacció de la llei de les relacions laborals, la llei de l’acció sindical i patronal i la llei reguladora del conflicte col·lectiu, totes elles qualificades, entra ara en una nova fase de treball intern que consistirà en l’anàlisi i resposta de totes les aportacions que han elaborat els col·lectius. El tràmit al Consell General s’iniciarà durant el setembre.
Les propostes s’han recopilat durant els dos mesos de termini que havia donat DA, que a l’abril va reunir-se amb els diversos col·lectius per presentar els eixos de la reforma. Les entitats que han presentat propostes són l’Associació Andorrana de Gestors de Persones (AAGP), la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), el Sindicat de Personal de l’Administració General (Sipaag), la Unió Sindical d'Andorra (USdA), els impulsors de la ILP per a l’ampliació de la baixa de maternitat i el mediador Ramon Tena.
El grup parlamentari demòcrata va reiterar ahir en un comunicat la seva aposta pel procés de participació previ “com a clau” per garantir la tramitació d’uns textos “que s’adaptin a les necessitats actuals i futures de les empreses, els treballadors i les organitzacions sindicals”.
El partit que governa s’ha proposat modificar a fons el marc laboral a través de tres lleis: la que reforma el codi actualment vigent, la que regula el dret a vaga i la que normalitza l’acció sindical i patronal, i que preveu la creació d’un òrgan consultiu, el Consell Nacional de Treball. També es vol regular el conflicte col·lectiu, de vaga i de tancament patronal, tot i que incloent-hi limitacions.