Política

La reforma dels comuns s'aprova amb suport liberal

La reforma del repartiment dels diners a les parròquies proposada pel Govern tirarà endavant pel suport dels liberals i de cinc dels set comuns

La reforma dels comuns s'aprova amb suport liberalPS

Creat:

Actualitzat:

El suport de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana i Escaldes a la proposta del Govern sobre els diners que cada any es transfereixen als comuns i el compromís dels liberals per votar-hi a favor al Consell van permetre tancar ahir la reforma. Govern, comuns i grups parlamentaris es van reunir ahir en una última trobada que donarà pas a la redacció del text definitiu, en què s’inclouran tots els canvis pactats. L’executiu té previst, segons fonts de la reunió, entrar-ho a tràmit durant aquest mes. El text regularà com es reparteixen els 55 milions d’euros que l’Estat passarà a les parròquies a partir de l’any vinent. Andorra la Vella i Sant Julià estaven més a prop de les variacions que proposava el Partit Socialdemòcrata, que anaven en la línia de premiar més econòmicament els criteris de població (Andorra la Vella) i manteniment de la xarxa de carreteres secundàries que van a nuclis poblats (Sant Julià). Diferents fonts presents a la reunió van comentar que encara que no hi estiguin d’acord, el posicionament majoritari no deixava opcions per anar cap al model del PS.

El germen de l’acord per part dels comuns va arribar en una reunió prèvia de Toni Martí amb els cònsols per acabar de fixar com anirà variant la xifra de 55 milions inicial. El cap de Govern va acceptar la proposta dels cònsols perquè la transferència es revisi cada any al mateix nivell que pugi o baixi el PIB. Per exemple, si el PIB creix un 1% la quantitat passarà a ser de 550.000 euros més. Els liberals, amb un posicionament inicial més pro parroquialista que els propis comuns, han acabat donant suport a la proposta de l’executiu, reservant-se una esmena respecte a la cessió de terreny obligatòria de les parròquies a l’Estat quan hi hagi un projecte d’interès nacional. Els liberals mantenen que l’informe dels comuns sobre la conveniència o no de cedir el terreny per a l’obra estatal hauria de ser vinculant i no consultiu com recull el projecte.

L’únic canvi d’última hora en el projecte ha estat un lleuger augment de la part del repartiment en concepte de població. Concretament, s’ha reduït en tres punts el percentatge de repartiment pel nombre de pernoctacions. I s’ha dividit entre un punt més per a població, un per a nombre de gent gran i infants, i un tercer a repartir entre els set comuns equitativament. A efectes pràctics suposa que dos punts afavoreixen les parròquies més poblades, tot i que l’afectació final és mínima. Calculable en desenes de milers d’euros amunt o avall.

La proposta del PS feia alterar de forma substancial el repartiment dels 55 milions perquè donava molta més importància a nombre d’habitants a l’hora de repartir. Els càlculs aproximatius apuntaven que Canillo passava a ingressar gairebé un milió d’euros menys i Ordino també perdia una xifra important.

EL TEXT NO SATISFÀ CONXITA MARSOL

La proposta plantejada pel Govern sobre les transferències no satisfà el comú d’Andorra la Vella “perquè no té prou en compte els criteris de població sobre el territori, i per l’especificitat d’Andorra la Vella que presta diversos serveis de caràcter nacional”. Aquest era el posicionament que el comú ha fet públic respecte al que pensa la cònsol, Conxita Marsol, un cop acabada la negociació. Respecte a la proposta que havia presentat el PS, “el comú encara no ha tingut temps per analitzar-la, tot i que comparteix els principis generals perquè coincideix amb el posicionament que fa temps que manifesta el comú”.

tracking