drets

Campanya de recollida de suports per legalitzar l'avortament

Presentarà la petició al Govern i al Copríncep episcopal quan arribi a les 5.000 signatures

Campanya de recollida de suports per legalitzar l'avortament

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’associació Stop Violències va iniciar dimecres una campanya a través de la comunitat d’internet Avaaz per demanar al Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i al Govern la despenalització de l’avortament a Andorra. L’objectiu de la campanya, que porta per nom Llibertat és decidir, és arribar a aconseguir el suport de 5.000 persones, moment en el qual l’associació enviarà la petició al cap d’Estat i a l’executiu.

Stop Violències demana que es despenalitzi l’avortament com a mínim en tres supòsits: violació, perill físic o psicològic per la mare o malformació del fetus. Igualment, reclama que l’avortament sigui gratuït i amb un cercle clar per accedir-hi, ja que considera que “una violència callada i silenciada és una violència acceptada”.

En el text de la petició signada per Stop Violències s’assenyala que Andorra és un dels pocs països del món en el qual està totalment prohibit avortar, amb penes que van des de l’arrest domiciliari fins a la presó per a les dones que avortin al país.

“L’Església i el bisbe no ens deixen. Aquest ha amenaçat de crear una crisi d’Estat si l’avortament es legalitza, abandonant el lloc de Copríncep que ostenta al país”, indica l’entitat, que arriba a la conclusió que aquesta manera d’actuar de Vives comporta que “els governs legislin segons la seva voluntat”.

Segons Stop Violències, “tenim menors parint i dones violades o amb problemes a l’úter que han d’anar a Espanya o a França a pagar-se un avortament si no desitgen un fill fruit d’una violació o morir per un embaràs extrauterí”. L’entitat hi afegeix que “no sabem què passa amb les dones que no el poden pagar”.

Per últim, al text de la petició critiquen que “encara que a la Constitució es diu que la població andorrana és un poble sobirà, la ciutadania no ho sentim així perquè s’ha demanat l’avortament més vegades i sempre s’ha negat aquest dret”.

La campanya que va arrencar dimecres a Avaaz, “la comunitat global en línia més gran i efectiva per generar canvi social”, havia recollit a primera hora de la tarda d’ahir un total de 122 adhesions, la gran majoria d’internautes andorrans.

tracking