TURISME
Andorra, al podi dels destins dels espanyols
D’entre els països no comunitaris preferits pels turistes hispans hi ha el Marroc i els Estats Units
Andorra és el tercer destí preferit pels espanyols quan viatgen fora de la Unió Europea (UE), segons dades de l’Eurostat, l’agència estadística de la UE. L’informe indica que només el 8% dels turistes espanyols viatgen a països que es troben fora de l'àmbit comunitari, i de la totalitat d’aquests el 5% escullen Andorra com a destí per passar-hi una o més nits. Per davant del Principat, els espanyols prefereixen el Marroc, on hi viatja el 14,2% dels que fan vacances fora de la UE, i els Estats Units, on hi va el 7,5%.
Els espanyols són els turistes que més fan estada al Principat, fins al punt que el 2016 van triar Andorra com a destí prop d’1,7 milions de persones amb aquesta nacionalitat. Els francesos els segueixen en el rànquing de nacionalitats que trien el país com a destí, amb 456.097 turistes. Els primers cinc mesos del 2017 han estat a Andorra fins a 923.169 turistes espanyols i 156. 029 francesos. Precisament en el cas de França, Andorra no surt entre les tres destinacions preferides fora de la UE, sinó que hi figuren els Estats Units, el Marroc i el Canadà.
Els Estats Units són, de fet, el país no comunitari més visitat pels europeus, especialment pels nacionals d’Irlanda, França, Luxemburg, Hongria, Polònia, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit. En aquest rànquing de preferències dels europeus, Turquia ocupa el segon lloc i a continuació hi ha el Marroc. D’entre les preferències extracomunitàries per viatjar dels europeus també figuren el Brasil, Rússia o l’Índia. Andorra és el país amb menys habitants que hi ha, i només apareix amb referència a la tria dels nacionals del país veí. Pel que fa a la proximitat, Andorra no és l’únic país no comunitari del continent que figura entre les preferències dels seus veïns. En aquest sentit, a l’informe també hi surt Suïssa, que figura per exemple com a segona preferència pels turistes que surten de Luxemburg o Bòsnia i Hercegovina, en el cas de les preferències dels eslovens. Segons exposa l’informe de l’Eurostat, els britànics són els que més decideixen sortir fora de la UE, en un 28,4%, i a Estònia, aquesta és una opció per al 27,9%. Espanya se situa entre els que menys viatgen a terreny extracomunitari, en un 8%, però els francesos encara ho fan menys, en un 7,1%.
Els portuguesos fan turisme fora de la comunitat europea també en un 7%. En el seu cas, els tres països no comunitaris en els quals fan més turisme són el Brasil, en un 19,1%, Suïssa, en un 13,9%, i Cap Verd, en un 8,9%.
Andorra disposa de més de 250 allotjaments turístics, entre hotels, aparthotels, apartaments turístics, hostals i residències i pensions, amb una disponibilitat de més de 34.000 llits. Conjuntament amb els establiments de restauració, el sector compta amb una oferta de més d’un miler d’establiments.
Un estiu que promet
Andorra rep durant la temporada d’hivern més de dos milions de turistes atrets per la temporada d’esquí. Ara bé, les expectatives per l’estiu són també bones. Fa poques setmanes, la Unió Hotelera (UH) va preveure que el juliol i l’agost seran els millors en ocupació des que es recullen les dades –la patronal dels establiments hotelers ho fa des del 2011–, amb un increment respecte a l’any que podria ser d’entre el 10% i el 12%. Es calcula que l’ocupació del juliol serà d’entre el 70% i el 71%, entre sis i set punts millor que la del 2016, quan es va tancar el mes amb una ocupació mitjana del 64%. Per a l’agost s’espera vendre el 80% dels llits.