La brossa de la Cerdanya comença a arribar al forn incinerador

Ctrasa ha rebut de moment 67,32 tones provinents de Bellver

La brossa de la Cerdanya comença a arribar al forn incineradorFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Andorra rep des d’aquesta setmana els residus provinents dels disset pobles de la comarca catalana de la Cerdanya. Els primers trasllats de brossa van realitzar-se dimarts passat, segons han confirmat al Diari fonts del Govern. Concretament, fins ara, s’han fet quatre viatges, els dies 4 i 6 de juliol, fet que suposa una quantitat de 67,32 tones importades. El consell de ministres va aprovar el 21 de juny l’autorització temporal per a la importació de 10.000 tones anuals de residus procedents de l’abocador de Bellver de Cerdanya.

Segons informa el Govern, des de dimarts el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha portat a terme inspeccions dels camions en el moment de la recepció de residus, per tal de verificar el compliment de l’autorització i de la normativa vigent en matèria de traslladat fronterer de residus, i tot s’ha desenvolupat “amb total normalitat”.

Tal com va acordar-se des de bon principi, el Consell Comarcal de la Cerdanya paga 57 euros per cada tona exportada al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa), és a dir, 1.140 euros per camió sense comptar el transport. Aquesta xifra és la mateixa que el Govern paga a Ctrasa pel tractament dels residus del Principat.

La Cerdanya buscava fa temps una alternativa a l’abocador de Bellver, que aviat arribarà al final de la seva vida útil, motiu pel qual l’Agència Catalana de Residus s’havia interessat ja el 2001 per aquesta possibilitat. L’acord amb el Govern, que depenia també d’un tracte bilateral amb l’Estat espanyol, va acabar firmant-se al gener. En aquest sentit, els responsables de Medi Ambient han defensat en tot moment la importància de la cooperació transfronterera.

En hores poc transitades

Davant d’algunes inquietuds generades al país, el ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat va comprometre’s a tenir en compte la repercussió que pogués tenir el traslladat d’escombraries, i per això el transport es fa no tan sols amb totes les garanties de seguretat, sinó que es realitza en hores de poc moviment de vehicles a la frontera, un extrem que, segons fonts consultades, s’ha complert en tots els casos aquesta primera setmana.

Els vehicles que es fan servir estan dissenyats per tal de minimitzar l’impacte de l’olor i evitar vessaments. Per la seva banda, i abans de poder dur a terme el transport, la Cerdanya ha hagut de tenir a punt una instal·lació per fer el pretractament dels residus que s’importen. En el futur Andorra podria rebre també residus de l’Alt Urgell.

Les 10.000 tones anuals que arribaran a la Comella des de Catalunya s’afegiran, a més a més, a les que el centre ja tracta cada any, el que situarà la xifra de residus per sobre de les 45.000 tones, un fet volgut que d’inici havia de permetre evitar aturades de la planta per manca de brossa, malgrat que amb la recuperació econòmica la xifra de residus del Principat ha augmentat respecte a fa cinc anys, i l’entrada de brossa importada no era una urgència. Segons les previsions de Govern de principi d’any, amb les tones que s’importaran des de la Cerdanya, el centre de tractament passarà d’injectar a la xarxa de distribució de FEDA uns 14 GWh l’any a 18. El 2016, l’electricitat produïda al forn va suposar el 2,42% del consum del país.

LES CLAUS

1 Residus

Unes 20 tones per viatge al Principat

El Consell Comarcal de la Cerdanya preveu portar unes 20 tones per viatge que faci a la planta del Principat. Malgrat que de moment hi ha hagut 4 trasllats en 2 dies, la previsió és de dos camions al dia.

2 Previsió

L’alt urgell podria afegir-s’hi el 2018

L’Alt Urgell preveu traslladar els seus residus a la incineradora d’Andorra a partir de 2018. Una raó és reduir el risc que les aus que van a l’abocador de Benavarre col·lideixin amb les aeronaus.

3 Exportació

El país porta 70.000 tones a catalunya

Andorra fa anys que exporta residus a Catalunya. Concretament són 70.000 tones les que creuen la frontera anualment. Són residus perillosos o bé reciclables, tractament que no es pot fer al Principat.

4 Energia

El que es generarà equival a 3.800 llars

L’energia generada el 2016 al forn de la Comella representava la consumida a l’any per 3.000 llars. Amb les tones que es rebran cada any ara des de Catalunya la dada pujaria a l’equivalent a 800 llars més.

tracking