diversificació econòmica
Govern crearà enguany una oficina per atendre els empresaris
Josep Maria Missé anuncia que es donarà atenció amb personal especialitzat a tots els inversors per posar en marxa un projecte
Els empresaris que estiguin planejant posar en marxa un negoci al país tindran una oficina d’atenció específica abans de final d’any. És la previsió que anuncia el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, que explica que el servei sorgeix com a resposta a les mancances que s’han detectat en el contacte amb els inversors, “el que més ens demanen és que ens preocupem pel seu projecte, que vegin que el que busquem és facilitar que avanci dintre de l’administració el més ràpid possible, no intentar trobar tots aquests problemes o traves com ells moltes vegades ens fan arribar”.
Missé subratlla que la percepció de l’empresari “és que se sent desatès, que acaba havent d’interaccionar amb molta gent a l’administració i amb molts ministeris diferents”, i defensa que com a petit país Andorra hauria d’aspirar a tenir una excel·lència en l’atenció a l’empresari, que emmarca en el concepte de “finestreta única que estem impulsant”. Dins del qual s’inclou la creació d’aquesta oficina que està liderada per la secretaria d’Estat d’Administració Pública. El plantejament a partir del qual s’està desenvolupant és “segregar el que és l’atenció al ciutadà del que és l’atenció a l’empresari, perquè tenen necessitats absolutament diferents”, incideix Missé a la ràdio del Diari, per afegir que estan “d’acord que una persona que vol fer una inversió estrangera no té la mateixa casuística que una persona que ve a renovar el passaport”.
Atenció especialitzada
Aquesta barreja actual és el que vol solucionar Govern i per això exposa el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica que s’han de diferenciar els canals, “i hem de dotar aquesta oficina dels recursos humans pertinents per prestar la millor atenció a l’empresari, gent que entengui de negocis, d’empreses, i sobretot l’empresari ha de tenir la percepció que aquesta persona es responsabilitza del seu projecte”. Missé remarca que ja es treballa en aquesta oficina perquè els usuaris vegin “que l’administració el que busca és fer avançar els projectes i no frenar-los”, i apunta que l’exemple d’aquest bon servei hauria de ser la “prova pilot” que va suposar atendre les empreses que operaven només amb comptes a BPA i que es van veure bloquejats arran de la intervenció de entitat perquè tenien tots els diners atrapats allà. Recorda que es va crear una mena d’oficina que solucionava totes les problemàtiques de circulant per als negocis amb un sistema de crèdits i emfatitza que les persones que analitzaven les peticions que arribaven “entenien del món de l’empresa, tenien capacitat per ajudar al màxim aquestes empreses, perquè enteníem que es trobaven en una situació de dificultat i angoixa, i vam ser capaços d’atendre gran part de les demandes en vint-i-quatre hores”.
Aquella unitat d’atenció és, segons Missé, l’exemple a seguir, i aquella filosofia i aquella mentalitat s’ha de saber traslladar a l’oficina per atendre els empresaris. Un servei per a tots els inversors “perquè per a l’estrangera ja tenim un servei més modest a l’Actua córner que representa només el 40% de les consultes, i el 60% són d’empresaris d’Andorra i no fem diferenciació”, puntualitzant que “empresari és tot aquell que està desenvolupant una idea empresarial en territori andorrà”. I assenyala que des de Govern s’està treballant en la definició de com donar l’atenció requerida per cobrir totes les necessitats dels empresaris, “perquè hi haurà qui vulgui cita prèvia, gent que no, que serà ocasional, gent que demani un servei molt més diferenciat, que se la tracti amb certa discreció”, fet que exigirà uns espais més privats, conclou.
LES GRANS MARQUES DE MODA ESPEREN LOCALS LLIURES A L'EIX COMERCIAL
Josep Maria Missé està convençut que les grans marques de renom de moda acabaran aterrant al Principat. El problema que impedeix que fructifiqui l’interès de tots aquests inversors és la falta de locals atractius per a aquests negocis, assegura el secretari d’Estat. “És un sector que té una òbvia dificultat aquí que és la ubicació, sabem d’empreses de retail de primer nivell que volen obrir una seu a Andorra i estan en espera de tenir espais disponibles”, comenta. Perquè la casuística comercial del país “és molt particular” per la concentració a l’eix comercial i que tothom demani espais bàsicament en el tram entre la plaça de la Rotonda i el carrer de la Unió, “i aquestes empreses tenen molta paciència en el sentit que fins que no tinguin l’emplaçament que desitgen esperen”, assegura Missé. I hi afegeix que com a responsable d’Actua ha anat “veient aquestes empreses de l’àmbit del retail que han mostrat el seu interès per venir i en un futur hi haurà novetats”, tot i que davant la qüestió de si els plans són per a un futur més o menys proper simplement respon que arribaran en “un futur”.