reportatge

Conductors fidels

Era dilluns i els núvols feien predir pluja però molts conductors no van faltar a la festa de Sant Cristòfol de Canillo. Mossèn Ramon va aprofitar per defensar que els nens no haurien d’estar sols a casa a l’estiu i per recordar que al volant també cal responsabilitat.

Conductors fidelsP. M. A.

Creat:

Actualitzat:

ossèn Ramon de Canillo va beneir ahir un bon grapat de cotxes, camions i camionetes, a la tradicional festa de Sant Cristòfol, a la parròquia canillenca. Sent dilluns de ple estiu i amb els núvols amenaçant pluja va semblar que la concurrència es resistia a arribar a la plaça Carlemany. Però, després d’una breu missa a l’aire lliure, van ser diversos els conductors que fidels a la cita van apropar-se finalment a rebre l’aigua beneïda. Mossèn Ramon seia a les pauses i tenia un somriure i una paraula per a tot­hom. Finalment, a qui arribava en vehicle també li entregava enguany una petita figura del sant.

A Canillo la majoria dels que s’hi acostaven eren veïns de la parròquia. Així com també membres del servei de circulació i dels bombers. Una desfilada de vehicles motoritzats i fins i tot el cotxet d’un nadó, el qual el mossèn va beneir amb l’habitual bonhomia i interessant-se per saludar el petit. I és que precisament els infants van tenir un protagonisme especial amb el toc propi que mossèn Ramon va donar a la missa. A l’ofici va recordar que Sant Cristòfol és el patró dels conductors perquè, segons la tradició, va ajudar el nen Jesús a travessar un riu. Una història que va aprofitar per fer seves les paraules de l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Lamentant que “tants milers de nens es trobin sols a l’estiu” perquè “en combinació amb l’horari laboral dels pares queden abandonats, tancats a casa”.

Per mossèn Ramon Rossell, “cal que les parròquies s’obrin” perquè aquests infants, als quals els pares no els poden pagar l’esplai o les colònies, puguin gaudir en companyia d’altres menuts i tenir un espai “que els protegeixi, com la devoció del sant que porta a collibè les criatures”. El mossèn canillenc tampoc va oblidar-se “de la preocupació” per la facilitat amb què alguns menors aconsegueixen tenir accés a l’alcohol i d’algun cas “que he llegit avui [per ahir] al diari que ha acabat en coma etílic”, va dir. “Cal guiar el jovent”, va reiterar.

Amb estil propi, el rector de Canillo no va obviar ahir que, si bé es compleix amb la tradició de la benedicció, no es pot oblidar “la responsabilitat que hi ha en la conducció”, un punt que va dir que “els bisbes catalans demanen que es recordi” en una diada tan assenyalada com la de Sant Cristòfol. D’altra banda, va animar a acollir bé aquells que estiuegen a Canillo. “Que tothom se senti com a casa seva”, va demanar. El dia potser no acompanyava del tot, però la tradició va resistir. Tal com també va celebrar el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que va recordar que “molta gent l’espera, de manera que el 10 de juliol quan pleguen a la una de la feina passen per aquí”.

300 cotxes a la capital

La tradició també va mantenir-se ahir a la capital, on mossèn Ramon Sàrries va beneir 300 vehicles, en bona part de particulars i també els pertanyents al parc mòbil del servei de Circulació i a les flotes de diverses empreses amb seu a Andorra la Vella. En aquest cas, la pluja va escurçar la benedicció, que va acabar passada la una del migdia.

tracking