L'ABA preveu tenir un “bon tancament” del resultat dels bancs el 2017
L’associació que aglutina les cinc entitats del país preveu tenir “un bon tancament” del 2017
El sector bancari andorrà és optimista respecte als resultats que pot obtenir durant el 2017. Ho va posar en relleu ahir la directora general de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), Esther Puigcercós, durant una trobada amb els mitjans de comunicació per presentar els resultats definitius del sector, un cop s’han auditat els comptes de les cinc entitats que en formen part. Malgrat que l’any passat el benefici net de la banca andorrana va caure un 7% (va ser de 156 milions d’euros) respecte al 2015, i que els dipòsits de clients ho van fer un 2% passant dels 11.120 milions d’euros de fa dos anys als 10.898 del 2016, Puigcercós va assegurar que la situació “no s’agreujarà”.
Preguntada per la pèrdua de dipòsits a conseqüència de l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic de dades fiscals, des de l’ABA es va assegurar que “no hi ha cap semàfor vermell ni cap alarma”, i que malgrat no comptar amb les dades del primer semestre de l’any “la previsió és que tinguem un bon tancament”.
Respecte al procés per adaptar-se a l’intercanvi automàtic de dades fiscals –el juny de l’any que ve s’haurà de fer la primera tramesa de dades de comptes de més d’un milió d’euros amb la informació del 2017–, Puigcercós va indicar que “s’ha viscut d’una manera normalitzada perquè fa temps que sabíem que l’1 de gener passat entraria en vigor la nova llei”. Va admetre que “ha estat un repte” i que hi ha hagut molts clients que han regularitzat la seva situació, uns quants que han marxat i d’altres que no han fet ni una cosa ni l’altra. D’aquests últims, va dir, “es reportarà la informació cap als països d’origen”.
Noves ràtios de solvència
Els cinc bancs d’Andorra, al tancament del 2016, gestionaven recursos per un valor de 45.434 milions, 10.898 corresponents a dipòsits de clients i 34.536 fora de balanç. Quant a la inversió creditícia, va ser de 6.299 milions, i es va tancar l’exercici amb una ràtio de solvència del 25,10%. Respecte d’aquest darrer aspecte, l’ABA no es mostra preocupat pel fet que el setembre vinent s’haurà de transposar la normativa que s’emmarca dins l’acord monetari amb la UE per poder complir els estàndards de solvència i liquiditat que fixa Basilea III. “Totes les entitats andorranes [quan s’hagi complert el període d’adaptació] compliran les ràtios mínimes que exigeix la UE”, va manifestar la directora general.
D’altra banda, el fet que demà el Consell General aprovi l’entrada en vigor de la tipificació del delicte fiscal suposarà que els bancs hagin de posar en marxa nous controls per assegurar-se que els dipòsits dels clients no provinguin de l’evasió fiscal. El canvi legislatiu és un pas més per a l’homologació de la plaça financera, un fet que des de l’Associació de Bancs d’Andorra es valora de forma molt positiva.
ANDORRA BANKING ÉS ARA LA MARCA DE LA PLAÇA FINANCERA
Andorran Banking. Aquesta és la nova imatge corporativa que des d’ahir representa les cinc entitats financeres que formen part de l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA). Una marca que, va explicar la directora general, Esther Puigcercós, adapta el sector “a la nova realitat de transparència i homologació internacional” de la plaça financera andorrana. La nova imatge “donarà més força i intensitat als nostres valors destacant-ne l’excel·lència i la confiança que expliquen per si mateixos la importància de l’activitat bancària d’Andorra, situant i potenciant els seus punts forts”.
Segons Puigcercós, ara que el sector “competeix amb igualtat de condicions amb la resta de places financeres europees, hem de posar en valor les nostres principals característiques, com la tradició bancària, la nostra experiència en banca comercial i privada, i la qualitat i varietat dels serveis que oferim”. Uns trets distintius que “es transmeten amb els diferents elements de la nova marca”.