Proposta a la UE per deixar el tabac fora de l'acord
El projecte inclou que un cop esgotat el termini es tornarà a analitzar la situació
El Govern ha consensuat amb el sector tabaquer la proposta que avui Gilbert Saboya presentarà a Brussel·les amb relació a l’estatus que ha de tenir el tabac dins de l’acord d’associació. El projecte inclou diversos punts importants. El més cridaner és la petició d’una carència de 20 anys en què el tabac quedaria fora de l’acord d’associació, a causa de la importància del sector per a les finances públiques, ja que suposa a grans trets un terç dels ingressos de l’Estat. Una vegada transcorreguts els vint anys, segons fonts properes al sector tabaquer i a l’executiu, Andorra es compromet a tornar a negociar amb Brussel·les, tot analitzant la situació que tingui en aquell moment el sector.
El marge de vint anys porta afegits diversos compromisos. Durant aquest període Andorra es compromet a anar implementant alternatives que vagin reduint el pes del tabac dins de l’economia nacional. Aquesta transformació serà monitoritzada per la Unió Europea per constatar que es van fent passos en aquesta direcció per arribar al final de la carència de 20 anys en una situació diferent a l’actual. Un altre compromís passa perquè Andorra estableixi un sostre màxim de venda. Aquesta idea pretén que no hi hagi un esclat de les vendes per canvis en l’escenari, com una pujada de preu accentuada als països veïns, i que pugui afavorir la proliferació de contraban.
Entren la resta
El tabac quedarà com a únic producte que quedarà fora del futur acord d’associació. A l’actual conveni amb la UE, que data del 1991, tots els productes agrícoles (dividits en 24 categories) van quedar fora de l’acord. L’executiu ha mantingut reunió amb la resta de representants dels sectors implicats i hi va haver certa unanimitat al voltant de la conveniència que, fora del tabac, la resta passi a estar inclosa. Aquesta circumstància ha de facilitar la possibilitat d’exportació de productes agrícoles. Cal recordar que Brussel·les va oferir aquesta possibilitat un cop el Govern va fer saber a la Unió Europea que el tabac es volia deixar a fora.
La proposta que Saboya donarà avui a Brussel·les és el punt de partida de la negociació. Per tant, segons fonts properes al cas, és molt possible que la Unió Europea faci una contraproposta que inicialment estigui allunyada. Si aquest escenari es compleix s’obre la possibilitat que hi hagi algun aspecte, com la possible rebaixa dels anys de la carència, que canviï.
Un factor clau
Fonts del sector tabaquer van indicar que d’entrada el posicionament és positiu fins i tot més enllà d’un període llarg de carència. El que més valoren és el fet que no es posi una data límit a l’existència del model de plantació i fabricació de tabac actualment existent. Aquestes fonts incideixen que aconseguir que quan acabi el període, sigui quin sigui, l’únic compromís sigui tornar-se a seure per negociar és un molt bon punt de sortida.
La reunió d’avui és l’última en la qual prendrà part com a ministre d’Exteriors Gilbert Saboya. A partir del 15 de juliol serà rellevat a la cartera per Maria Ubach. Saboya passarà a ocupar un ministeri de nova creació anomenat d’Economia i Innovació.
LES CLAUS
1 Carència
Vint anys i després s’analitzarà l’escenari
La proposta recull que durant vint anys Andorra mantindrà el tabac fora de l’acord d’associació. Un cop esgotat el termini les parts tornaran a seure per fer un nou conveni segons l’evolució del sector.
2 Alternatives
Compromís perquè el tabac perdi pes
Govern es compromet que el sector tabaquer vagi perdent pes dins del volum de l’economia nacional. Brussel·les podrà anar monitoritzant aquesta evolució per constatar que la dependència baixa.
3 Sostre
Límit màxim de venda contra el contraban
Andorra tindrà un màxim de venda de tabac, amb un límit que en cap cas serà inferior als nivells actuals. L’objectiu és impedir que hi hagi proliferació de contraban si el preu puja als països veïns.
4 Altres productes
La resta d’apartats agrícoles s’integren
Els 23 altres apartats que inclouen els productes agrícoles passen a estar dins de l’acord d’associació. Va ser una possibilitat que va oferir la Unió Europea i que els sectors han acceptat majoritàriament.