Camps de neu

El Govern fa una crida per marcar una estratègia global d'esquí

El cap de l’executiu diu que el país és “l’enveja dels Pirineus” en matèria de neu i que està “a un nivell superior” per afrontar el canvi climàtic

El Govern fa una crida per marcar una estratègia global d'esquíXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va anunciar ahir que té la intenció de reunir-se properament amb els cònsols dels quatre comuns que representen les estacions d’esquí (Canillo, Encamp, Ordino i la Massana) i amb l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, per marcar “una estratègia global” del sector i “rebaixar la tensió entre tots, parlar del que ens uneix”. La intenció és “parlar de l’esquí i la neu, més enllà de les polèmiques, perquè penso que el sector [al país] té un gran futur”, va dir. Martí, que va parlar amb els mitjans durant la recepció de la celebració de la festa nacional francesa, va exposar que ja ha començat a establir contactes “amb els cònsols majors i amb el senyor Viladomat” per fer la trobada. Segons Martí, cal aparcar “les tensions d’uns i altres” i insistir que l’esquí “no és patrimoni de ningú, sinó d’Andorra”.

En aquest sentit, el cap de l’executiu andorrà va reiterar que “hi ha estacions públiques, estacions privades, estacions de participació mixta, però la neu és d’Andor­ra”. També va posar en relleu que el sector ha fet “coses excel·lents”.

Martí va dir que confia que a la trobada, que es farà de seguida que sigui possible, es pugui “parlar de manera assossegada”.

El cap de Govern va mostrar-se convençut que en aquesta matèria el Principat és l’“enveja dels Pirineus”, i va argumentar que “justament amb el canvi climàtic és molt possible que tinguem un potencial superior” respecte als països veïns. Martí va considerar que al sector de la neu les estacions d’esquí d’Andorra “estan molt ben equipades”.

Reaccions a Arcalís

La intenció expressada per Martí coincideix en una setmana en què –encara amb el procés de dissolució de Grandvalira marcant l’actualitat– s’ha sabut que l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat, ha proposat al comú d’Ordino invertir en l’estació d’Arcalís adquirint més del 50% de les accions de Secnoa. Carles Naudi, conseller general del grup liberal, va expressar-se ahir respecte de la proposta a Ordino-Arcalís, considerant que “Joan Viladomat és un excel·lent operador de camps de neu; si el comú d’Ordino està content i ho veu bé, i això significa millorar Ordino-Arcalís, és positiu”. Naudi va recordar que “ara per ara el comú d’Ordino s’hi ha manifestat de forma positiva”, de manera que va dir que si el comú “n’està content” i “això ha de significar més esquiadors i pernoctacions” és una bona notícia. Naudi va admetre que la qüestió no s’ha valorat encara al si del grup liberal.

Per la seva banda, Josep Àngel Mortés, cònsol major d’Ordino, no va voler avançar ahir més aspectes de l’oferta que va fer-se pública dimarts, però va dir que n’han d’estudiar els detalls i les qüestions jurídiques. Mortés va recordar que haurà d’obrir-se un concurs públic, tenint en compte que Secnoa, la societat que explota l’estació d’esquí d’Arcalís, és el 100% comunal. En la mateixa línia, el cònsol d’Encamp, Jordi Torres, va dir que fins que el comú, com a soci minoritari de Saetde, “no vegi l’oferta” no podrà fer-ne una valoració. Per Jordi Torres, “no seria incompatible” que Pas-Grau tingués un forfet conjunt amb Ordino-Arcalís, i mantingués l’actual forfet conjunt de Grandvalira amb Soldeu-el Tarter, que ell és partidari de mantenir. “Podria haver-hi tres forfets: un per a Pas-Grau i dos de conjunts”, va comentar.

VOLUNTAT DE L'EXECUTIU PER DIALOGAR SOBRE EL FORFET ESCOLAR

Pel que fa a la intenció de Viladomat de deixar de participar en l’esquí escolar, el cap de Govern, Toni Martí, va dir que hi ha “arguments legítims” a les dues parts i que en el passat s’ha parlat i s’ha solucionat. Així mateix, Martí va indicar que en d’altres ocasions hi ha hagut increments de l’aportació del Govern, i va fer un prec perquè “no es treguin les coses de mare”. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va comentar al respecte que no en tenen cap confirmació, però que “si hi ha demandes associades” se’n podrà parlar. Jover va explicar que hi ha la voluntat de solucionar-ho, malgrat que va dir que les condicions d’aquest curs s’havien pactat ja amb un increment del 4%.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va expressar-se a favor de “revisar els preus del forfet escolar”. Segons el cònsol encampadà, “és necessària una revisió a l’alça, que s’adapti a la situació actual”, ja que ha estat molt temps sense incrementar-se. En aquest sentit, Torres va defensar que entenia que la demanda de revisió de preus, però que el comú, que té el 33% de les accions de Saetde, no és favorable a deixar de formar part de l’activitat. “Els infants han de poder esquiar en les mateixes condicions a totes les estacions”, va posar en valor Torres. Preguntat per la qüestió, el cònsol de Canillo, Josep Mandicó, va limitar-se a explicar que “Ensisa és incondicional amb l’esquí escolar, ho hem fet sempre i ho seguirem fent”, i que “cadascú es lliure de fer el que vulgui, tothom es posarà al seu lloc”.

tracking