Remodelació a l'executiu

Saboya es fixa com a objectiu agilitzar els projectes del sector sanitari

El ministre d’Economia es marca com a objectiu agilitzar la implantació de projectes mèdics com l’Institut Marquès, el Baselga o el de cardiologia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Gilbert Saboya s’ha marcat com a prioritat agilitzar el procés perquè projectes del camp de la salut com són l’Institut Marquès, el Baselga o el de malalties cardiovasculars que impulsa Josep Brugada puguin implantar-se al Principat. Després de prendre pos­sessió ahir com a ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Saboya va anunciar que la seva voluntat és fer realitat els projectes relacionats amb la inversió estrangera dels quals s’ha anat parlant des del 2012 i que encara no han vist la llum. Sense dir noms, el titular del ministeri de nova creació va explicar que “el que hem de fer és que els projectes que avui ja estan embastats siguin una realitat en el termini més breu” i per tant acabar de “donar una embranzida a tot el projecte d’obertura i transformació econòmica del Principat”. Segons va poder saber el Diari, les iniciatives prioritàries són les vinculades al sector sanitari, i en aquest sentit l’executiu començarà a treballar en el marc normatiu que ha de fer possible tirar-los endavant, com és la llei de fertilitat per instal·lar la clínica de reproducció assistida Marquès o la cerca de fórmules per encaixar l’Institut Oncològic i el Cardiològic a la dinàmica de l’hospital.

En declaracions als periodistes després de jurar el càrrec, Saboya va manifestar que vol entrar en “una fase d’acceleració” que passi per “aglutinar els projectes dels últims anys i fer que cristal·litzin de manera ràpida” d’ara fins al 2019. El ministre considera que ara és un moment propici perquè “Espanya és un país que ara està experimentant un creixement molt fort i França està recuperant el lideratge polític”. “Hi ha molts ingredients per fer el pas d’intentar accelerar projectes transversals que s’han anat treballant els darrers anys i aprofitar aquest marc”, va concloure, apuntant que “durant les properes setmanes anirem fent els anuncis”.

Centre de serveis

El ministre d’Economia va avançar que al setembre es començarà a abordar la negociació del capítol dedicat a la lliure circulació de serveis. Una nova fase que tindrà com a objectiu “que el nou marc d’actuació de l’acord d’associació potenciï Andorra com un centre de serveis i de valor únic”. “Tenim uns actius molt difícils de trobar i uns ingredients que poden ser molt competitius” en el marc d’un acord d’associació, que a parer de l’executiu ha de permetre “assegurar la transformació del model de negoci”.

El cap de Govern, Toni Martí, també es va referir a aquesta qüestió durant el jurament del càrrec de Saboya i la seva successora al capdavant d’Afers Exteriors, Maria Ubach. Martí va assenyalar que ha arribat el moment d’“omplir de contingut el marc normatiu” derivat de l’estratègia de diversificació de l’economia per acabar podent “competir en un entorn global”. El líder de l’executiu va lloar la tasca de Saboya i Ubach i va assegurar que el relleu és “una garantia que es mantindrà el bon rumb dels últims anys”.

La fins ara ambaixadora d’Andorra a la UE i al Benelux va refermar la tendència de “continuïtat” que imperarà en la negociació per a l’encaix amb la UE, que “serà crucial per a modernitzar i diversificar l’economia del nostre país”. A parer d’Ubach, la tasca de Saboya ha estat “molt important”, i en aquesta línia va expressar que “serà un plaer continuar aquest treball”.

La nova titular d’Exteriors va assegurar que la UE ha rebut la proposta del Govern referent al tabac “de manera molt positiva” i va avançar que durant l’estiu treballarà la propera sessió de negociacions, prevista per al mes d’octubre. En aquesta trobada, va detallar, es discutirà el període de transitorietat de vint anys plantejat per la delegació andorrana i les contrapartides, “un element molt important per poder transposar i aplicar a Andorra tota la legislació relativa al tabac”.

JOSEP MARIA ARENY JURA COM A AMBAIXADOR AL CONSELL D'EUROPA

Josep Maria Areny va prendre possessió com a ambaixador al Consell d’Europa, substituint així Ester Rabasa, que passa a ser l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Bèlgica, Luxemburg i als Països Baixos. Areny va manifestar que mantindrà una línia de “continuïtat de tot el que s’ha anat fent des del 2012” amb la presència d’Andorra a Estrasburg i va remarcar la importància de mantenir una acció basada en “l’educació per la ciutadania i els valors educatius”.

De la seva banda, Rabasa va declarar que “encaro aquesta etapa amb molt sentit de la responsabilitat” i va subratllar que el seu serà “un treball continuista” que tindrà en compte l’interès general. L’ambaixadora va posar de manfest que ja s’ha començat a fer el traspàs amb el ministre i va refermar que “la feina serà feta amb responsabilitat”. Martí va dir que els desitja “no un bon encert sinó que continuïn tenint-lo”.

Saboya es fixa com a objectiu agilitzar els projectes del sector sanitari

Saboya es fixa com a objectiu agilitzar els projectes del sector sanitari

tracking