Política
L'oposició critica la mesura dels eventuals
Veuen bé que passin a cobrar complements salarials però reclamen la reforma de la llei
Els partits de l’oposició veuen com una mesura feta a corre-cuita i un “pedaç” l’anunci fet dimecres pel Govern d’impulsar un canvi contractual perquè els eventuals de l’administració passin a percebre complements salarials i s’equiparin així a les condicions dels agents de caràcter indefinit i als funcionaris. Malgrat que valoren positivament la millora laboral que suposarà per als treballadors temporals, recelen del fet que l’executiu no hagi culminat encara la reforma de la Llei de la funció pública.
El conseller liberal Ferran Costa fa “una crítica ferma” per “la manca d’acció del Govern de DA aquests últims sis anys” perquè “des del primer dia sap que cal una reforma de la funció pública i no l’ha fet”. En aquest sentit, malgrat que admet que la mesura en qüestió és “necessària” perquè “és bo que la condició d’eventualitat de molts treballadors de l’administració pública es vagi regulant”, creu que es tracta d’una “mesura parcial” i subratlla que “la casa es comença pels fonaments, no per la teulada”. A parer seu, la nova llei milloraria la situació dels empleats perquè permetria “determinar exactament quines persones eventuals o no fan falta i on”. “I no estan fent res per optimitzar-ho”, va reblar.
En la mateixa línia, la consellera del PS Rosa Gili titlla de “pedaç” la iniciativa i desconfia de la bondat de l’acció del Govern. “Porten sis anys a govern i aquesta situació no és nova. Si ho fan ara és per alguna cosa. Potser algú ha mogut fitxa i han vist les orelles al llop”, va dir. La socialdemòcrata considera que millorar les condicions dels treballadors temporals és un gest “de justícia” perquè és “inacceptable que hi hagi treballadors que portin anys així”. De totes maneres aposta per “regularitzar la situació de tota aquesta gent que treballa en precari”, ja que “molts d’ells estan fent la mateixa feina que els fixos des de fa molts anys”. Quant a la revisió de la llei de la funció pública, critica que s’estigui “demorant tant” perquè “és una d’aquelles reformes que fa sis anys que DA té sobre la taula”.
De la seva banda, el conseller d’SDP, Víctor Naudi, creu que l’anunci de Govern “sona que no faran la reforma de la funció pública”. “Treure això al cap de sis anys de prometre la reforma no s’entén. Potser aquesta reforma no l’acabarem de veure”, va etzibar, i va criticar que es tiri endavant aquesta mesura destinada als eventuals quan el treball encara no ha conclòs. “Primer calia reformar la llei i després analitzar o incloure aquestes particularitats”, va declarar. Una decisió que Naudi veu partidista per aconseguir la simpatia dels empleats de Govern. “Una vegada més els demòcrates sucumbeixen a les pressions d’un col·lectiu i això d’alguna manera ja és la preparació de les eleccions. Són mesures electoralistes”, va sentenciar, afegint que un gest així només s’entendria “si haguessin presentat la reforma, si no, no”.
Finalment, la consellera independent, Sílvia Bonet, va coincidir que és un pas que “sembla tapar foradets”. “Abordar les coses de manera aïllada és una manera estranya d’abordar-les”, va analitzar, afegint que “fer-ho ara de cara a l’estiu i així solt queda una mica estrany”. Així, va indicar que “és una millora però hagués estat molt millor emmarcar-la dins de la reforma” que, va lamentar, “no sabem com va”. “Es va dir que al segon semestre es presentaria la reforma. Si el compromís era aquest doncs hauríem pogut tenir-ho tot emmarcat per veure després com solucionem el tema de l’eventualitat”, va argumentar. “Havia d’estar fet a final d’any, perquè després entrem en territori preelectoral i ja sabem què passa”, va concloure.
L'USdA INSTA A CONVOCAR PLACES PER A FUNCIONARIS
L’USdA també va carregar contra la mesura perquè tot i que millora les condicions dels eventuals creu que no fa res per regularitzar-los i reduir-ne així el nombre. El tresorer del sindicat, Joan Torra, va dir que “el que s’ha de fer és treure places fixes”. “Si les places es necessiten que les facin fixes i les treguin a concurs”, va remarcar, destacant que “llavors tothom tindrà les mateixes condicions” i no caldrà aprovar canvis com el d’ara. Segons Torra, “la primera anomalia” és la quantitat de treballadors temporals que hi ha i en aquest sentit denuncia que molts “estan cobrint places de funcionaris que han deixat la seva plaça buida i mai no tornaran o que han canviat de lloc” i que hi ha empleats que “porten més de deu anys així”. El sindicalista va afirmar que “aquesta legislatura serà estèril però amb retallades als treballadors” tant a través de la llei de la funció pública com de la nova llei de relacions laborals que impulsa DA.