Atenció social

Un centenar d'adolescents es troben en risc d'exclusió

La Batllia té quasi un centenar d’expedients oberts que afecten menors que viuen en entorns familiars desestructurats

Un centenar d'adolescents es troben en risc d'exclusióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Batllia té un total de 92 expedients oberts que afecten joves d’entre 12 i 18 anys que viuen en famílies desestructurades i estan en risc d’exclusió social. El departament d’Afers Socials ofereix atenció individualitzada a cada nucli familiar, amb visites d’educadors socials a les llars, per fer un seguiment dels joves i evitar que l’Estat hagi d’acabar assumint la tutela dels menors. D’aquests 92, s’han seleccionat la quinzena de casos amb més possibilitats d’acabar cronificant-se i s’ha posat en marxa aquest mes de juliol una prova pilot de tres mesos per intensificar l’atenció social sobre els afectats i impedir així que es vegin abocats a una situació d’exclusió que obligui l’Estat a assumir-ne la tutela.

Es tracta de 15 joves d’entre 12 i 16 anys, tots ells en una situació de risc moderat pel fet de viure en entorns on hi ha problemàtiques relacionades amb l’alcoholisme, la drogodependència o la violència domèstica, entre altres. Per intentar que els nens que creixen en aquest tipus de famílies caiguin en situacions de risc per a ells mateixos, l’àrea de suport als joves tutelats i extutelats ha engegat un programa complementari a les visites familiars que ofereix activitats educatives i de prevenció per ajudar els menors a dur a terme un correcte procés d’emancipació.

Al Servei d’Adolescents en Risc hi treballen un educador social, un treballador social i un psicòleg que realitzen l’acompanyament socioeducatiu juntament amb cinc educadors itinerants que participen puntualment de les sessions.

Tallers i xerrades

El servei ofereix als joves tallers i xerrades que es duen a terme en espais polivalents cedits pel comú d’Escaldes-Engordany de dilluns a dimecres de nou a una o de deu a dues, i que tracten sobre determinats camps, com ara el de les tecnologies de la informació, l’educació per a la salut i la higiene, l’alimentació, el consum de tòxics, les competències socials o fins i tot la sensibilització ambiental i l’educació vial. “El que hem fet és determinar a partir del jove quines deficiències no pot cobrir la seva família i intentar posar-li activitats que ho complementin”, explica Aurembiaix Semis, cap de l’àrea de suport als joves tutelats i extutelats.

En aquest sentit, relata que les activitats poden anar en funció de les deficiències dels usuaris o de les seves necessitats. “Si aquest grup de joves ens diu que vol treballar alguna cosa en concret ho fem”, assenyala.

Semis considera que amb aquest acompanyament es garanteix en bona mesura que els joves en risc moderat no hagin d’acabar abandonant les seves famílies i anar a viure als habitatges tutelats. “No haurien d’arribar a una situació de risc que portés a haver d’adoptar mesures de protecció prop de les famílies”, afirma. Amb tot, recalca que depèn de l’esforç que facin els joves i també els pares, ja que n’hi ha que rebutgen qualsevol atenció. “Si un pare alcohòlic no es tracta, per molt que l’adolescent desenvolupi estratègies haurà d’acabar al centre d’acolliment”, ja que si no és probable que acabi reproduint a l’adolescència els rols i problemes familiars.

MÉS ACTIVITATS I MÉS USUARIS AL SETEMBRE I MÉS RECURSOS HUMANS L'ANY QUE VE

Un cop passada la prova pilot d’aquest estiu, al setembre es farà un primer balanç de funcionament del Servei d’Adolescents en Risc de cara a preparar la fase següent, que passarà per l’ampliació del nombre d’adolescents atesos i de les activitats socioeducatives que s’ofereixen. En aquest sentit, Semis va assegurar que “els joves que tinguem en risc els anirem assumint a mesura que puguem”, i va avançar que previsiblement s’hi hauran de destinar més professionals. “De cara a l’any que ve ja es veurà si s’hi han de destinar més recursos humans”, va dir.

Arran de l’experiència de la prova pilot, a més, també s’organitzarien més activitats i tallers en sintonia amb les necessitats que es detectin o del que demanin els joves afectats. D’aquesta manera, Semis va plantejar que es podrien tirar endavant tallers dedicats a la tecnologia, que “abans no era una situació de risc però ara ja sí, ara s’ha convertit en un indicador més de risc”, ja que hi ha menors amb addicció a Internet o als jocs.

Segons la responsable de l’àrea de suport als joves tutelats i extutelats, el Servei d’Adolescents en Risc és “un projecte que es va adaptant al que el col·lectiu ens demana”, i per tant si es detecta una problemàtica relacionada amb el consum de cola, va exemplificar, “doncs farem alguna cosa adaptada a això”.

tracking