Meteorologia

Una forta pedregada malmet el tabac

La calamarsada va ser intensa a Canillo i va malmetre molt camps de la part baixa del poble

Una forta pedregada malmet el tabacFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’afectació sobre la collita de tabac s’hauria concentrat a Canillo però també a Encamp i Ordino, tal com van posar de manifest des de l’Associació de Pagesos ahir al matí, poc després de l’episodi de calamarsa. Encara no disposaven d’informació exacta i no serà fins d’aquí a un parell de setmanes que no la podran xifrar, un cop facin la recollida de declaracions. Miquel Font, agricultor de Canillo i membre de la junta directiva de l’Associació, sí que va constatar que la pedra havia afectat notablement camps de zones concretes de la parròquia perquè l’episodi meteorològic “no ha afectat tota la parròquia per igual”. Un dels punts més perjudicats va ser el mateix poble de Canillo, on alguns conreus de la part baixa van patir danys de rellevància. Xifrava l’afectació dels més malparats en “un 80% com a mínim”, malgrat que ho haurà d’acabar determinant el peritatge.

La pedra va fer més mal a causa de l’estat actual de les plantes, que a aquestes altures del calendari ja estan força crescudes. En altres punts, com ara la zona de Prats o entre Canillo i el Tarter, els danys van ser menors i a d’altres punts es van poder salvar. És el fenomen de pluges que més mal ha fet a la parròquia en aquesta collita. “N’hi va haver un altre, però el tabac era molt més petit”, va precisar Font.

Les tres parròquies afectades per la calamarsada d’ahir s’havien salvat de l’altra forta que s’ha registrat durant aquest estiu, la del 10 de juliol passat, que va afectar un total de 338.143 plantes, tal com acaba de recollir l’Associació de pagesos després de rebre les declaracions dels colliters afectats. Llavors els danys es van concentrar (encara que també de manera desigual, un fenomen habitual de les calamarsades, van recordar des del col·lectiu) a les parròquies de la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria.

A la parròquia del sud (la que més tabac produeix) només es van recollir quatre declaracions amb una afectació sobre 26.805 plantes. A la Massana la xifra va pujar fins a les 22 declaracions amb un total de 108.531 plantes malmeses i, finalment, a la capital és on s’hi van sumar els números més elevats: 25 declaracions per danys amb 202.807 plantes afectades. El peritatge dels experts haurà d’acabar de quantificar els danys.

sense incidències

Les fortes tempestes combinades amb ratxes de vent del 10 de juliol –es van concentrar en mitja hora de bon matí– també van ocasionar fins a cinc sortides dels bombers per petites inundacions i també danys materials. Ahir, en canvi, el cos de salvament no va haver de fer cap actuació. La calamarsada, però, sí que va deixar empremta a les xarxes socials, on diferents usuaris van penjar vídeos del que passava a Soldeu o el Tarter per la curiositat dels car­rers emblanquinats però a conseqüència de la pedra. La pluja va durar poc més de cinc minuts.

El servei meteorològic ja havia activat un avís per tempestes generalitzades al país fins a les dotze del migdia. La previsió sosté que els ruixats es repetiran avui i demà. Per avui a la tarda s’esperen noves tempestes, mentre que diumenge només serien ruixats dispersos.

Una forta pedregada malmet el tabac

tracking