Atenció als joves

Nou joves resideixen als pisos tutelats de l'àrea d'Infància

Els habitatges de l’àrea d’Atenció a la Infància allotgen nou adolescents, dos dels quals majors d’edat que s’emancipen aquest any

Nou joves resideixen als pisos tutelats de l'àrea d'InfànciaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els pisos socials de l’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior estan al límit de la seva capacitat. Un total de nou joves viuen actualment als habitatges que depenen del departament d’Afers Socials i que acullen nois que no poden viure amb les seves famílies, ja sigui perquè n’han perdut la custòdia o per abandonament familiar. La cap d’àrea d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència, Aurembiaix Semis, assegura, però, que s’elaboren plans per anticipar-se a les necessitats dels joves que requereixen –o poden requerir– viure en aquests pisos, de manera que s’adapten segons si els residents estan en situació d’emancipar-se.

En aquest sentit, va explicar que aquest any hi ha dos joves que tenen 20 anys i ja han complert la majoria d’edat i estan capacitats per poder-se independitzar –dos més de 18 i 19 anys ja s’han emancipat–, mentre que els altres “encara estan verds”, i a més són menors d’edat i per tant encara no se’n poden anar. Així, va indicar Semis, quan el centre d’acolliment infantil (CAI) estigui ple es derivaran quatre menors als pisos socials que ocuparan els llocs dels dos que han marxat i els altres dos que ja estan preparats per fer-ho.

Tasques domèstiques

Als pisos de l’àrea d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència s’ensenya als joves a valdre’s per si mateixos i a poder fer-se càrrec de la llar i de la seva vida. Semis va detallar que tots els joves que entren a viure als habitatges ho fan estant ocupats, és a dir que ja han aconseguit trobar feina i treballen. “Són tutelats i extutelats que tenen vides ja bastant encaminades. Quan entren ja treballen, no tenim xavals que no facin res”, va remarcar. Un cop als pisos, se’ls forma per ser autosuficients i per saber portar una casa. “Els ensenyem tota la vida quotidiana. Tasques domèstiques, anar a comprar, netejar, posar rentadores...” –va apuntar– per tal de preparar-los per a la vida adulta i que tinguin plenes facultats per viure sols en un pis.

Els nou nois que avui en dia ocupen aquests immobles pertanyen a famílies que no han pogut recuperar les custòdies dels fills. “Els pares en un moment donat no han complert amb els plans de treball a què estaven obligats”, va relatar Semis, mentre que d’altres “directament han dit que no pensen complir-los”. “Això significa no poder recuperar els seus fills”, va expressar, afegint que també n’hi ha que mantenen relació amb els progenitors però que aquests no estan capacitats per fer-se càrrec dels fills.

Una seixantena d’atesos

A banda, l’àrea també atén un total de 61 joves d’entre 16 i 25 anys que són tutelats, extutelats o que es troben en una situació vulnerable. A aquests s’hi han d’afegir els 15 adolescents en risc que formen part de la prova pilot que s’ha posat en marxa aquest mes de juliol per prevenir que l’Estat hagi d’acabar assumint la tutela dels menors. En conjunt, es fa acompanyament socioeducatiu a un total de 76 joves.

Tots ells reben tractament individualitzat, tant a casa com en grup o ells sols. Alguns joves treballen, altres estudien o estan buscant feina, i en aquest sentit els treballadors socials els donen recursos per poder trobar-ne. Un dels serveis nous que s’ha posat en marxa, segons va donar a conèixer la cap d’àrea, és la comunicació a través de missatgeria mòbil. En aquest sentit, els educadors parlen de tu a tu amb els afectats per WhatsApp, un canal que segons Semis està funcionant perquè els nois senten més proximitat i tenen per tant més facilitat per relacionar-se amb els professionals i acaben aconseguint el que fins llavors rebutjaven. “El WhatsApp ens ha fet arribar a ells d’una manera més real i més pràctica. De vegades han contactat amb nosaltres i han acabat venint”, va destacar Semis.

tracking