incident a Naturlandia
Detingut l'extreballador que va abatre l'os de Naturlandia
Se li imputa un presumpte delicte contra el medi ambient perquè no estava justificat que hagués d’abatre l’animal i s’hauria precipitat
La policia va detenir ahir l’exguarda que va abatre amb dos trets el 14 de juny passat un os que es va escapar del tancat del parc d’animals de Naturlandia, segons ha pogut saber el Diari. És el resultat de les investigacions que ha dut a terme el cos d’ordre al voltant de l’afer un cop va tenir l’informe dels banders a principis de mes. Després de prendre declaració a set persones relacionades amb el parc juntament amb les investigacions sobre el terreny, la policia ha arribat a la conclusió que no hi ha motius suficients per justificar haver matat l’os Torb i que va actuar amb precipitació. D’aquesta manera es desmunta una altra de les falses versions que han envoltat l’afer des del primer moment. El mateix dia dels fets es va explicar que es va haver d’abatre l’animal pel risc que hi havia que ataqués un dels treballadors, i no es va poder esperar a controlar-lo amb els dards anestèsics. La policia va donar ahir per tancat l’informe del cas un cop el detingut es va negar a declarar. L’autor dels trets, que els va efectuar amb el seu rifle particular, va passar a la tarda a disposició judicial, d’on en va sortir en llibertat amb càrrecs en no acceptar l’ordenança penal que se li havia proposat. L’exguarda ha estat processat, el cas queda en mans del Tribunal de Corts, per un delicte contra el medi ambient que contempla l’article 297 del codi penal per tinença i maltractament animal, que preveu que “qui per imprudència greu causa la mort o danys molt greus a un animal, ha de ser castigat amb pena d’arrest i multa de fins a 3.000 euros”.
Es nega a declarar
La declaració de l’ex-sotsdirector del parc –va ser acomiadat el 7 juliol amb el director– era l’últim tràmit que faltava per tancar l’informe que havia de determinar si hi havia indicis penals en l’actuació de la mort de l’os com així ha estat. La previsió era que declarés divendres de la setmana passada, però no va ser possible perquè no es trobava al país. Ahir al matí la policia va iniciar el procediment per localitzar-lo i prendre-li declaració i després d’unes hores es va personar al despatx central, on va refusar respondre a les preguntes dels agents.
El tancament de la investigació policial és l’últim element que li faltava al Govern per decidir si sancionava l’ex-sotsdirector. Toni Martí va declarar poc després de l’incident que el Govern actuaria en conseqüència un cop disposés de tota la informació. Des d’ahir ja la té. Encara que des de la setmana passada se sap que la policia havia determinat que l’os va fugir per una porta que algú es va deixar oberta i no per un forat, tal com va apuntar el cònsol lauredià, Josep Miquel Vila, que en tot l’afer està tenint una actuació que aixeca molts dubtes. A banda de defensar una versió falsa dels fets, no sols no manté informada l’oposició del full de ruta que està seguint, sinó que ni tan sols ho fa amb tots els consellers de la majoria. I la indemnització pagada als ex-màxims responsables del parc quan els va acomiadar no es correspon amb els motius que va esgrimir per prendre la decisió.
LA DIFÍCIL RELACIÓ DELS DOS PROTAGONISTES AMB EL RESPONSABLE DE NATURLANDIA
La relació de l’exdirector i ex-sotsdirector del parc d’animals amb el màxim responsable de Naturlandia, Enric Ordóñez, s’havia anat deteriorant amb el temps i en el moment de l’afer era d’enfrontament obert, segons ha pogut saber el Diari. Fins a l’extrem que al comú de la parròquia es tenia coneixement que ambdós s’estaven plantejant renunciar a la feina. La situació laboral d’Ordóñez està qüestionada des de fa temps. Dos mesos abans de plegar l’anterior cònsol, Montserrat Gil, es va sotmetre la continuïtat del director de Naturlandia a votació durant la celebració d’un consell d’administració de la societat que va superar per un sol vol. L’arribada de Vila al consolat no ha comportat cap canvi d’orientació al parc, de manera que es viu un impasse amb l’esperança que les pèrdues comencin a minvar. De fet, el cònsol pren totes les decisions sobre el parc envoltat només del pinyol del comú, els assessors i Ordoñez.
ELS FETS
Un os s’escapa del tancat del parc d’animals el 14 de juny i és abatut amb dos trets per un dels guardes amb el seu rifle particular.
El cònsol Vila explica que l’animal s’ha escapat per un túnel sota la tanca i que se l’ha mort perquè hi havia risc per a un treballador.
La història es revela un muntatge en una setmana amb els informes dels tècnics, que determinen que l’os va escapar perquè algú es va deixar una porta oberta.
uEls parc reobre en deu dies, un cop s’han realitzat els treballs per garantir la seguretat del recinte.
L’informe dels banders arriba a mans de la policia, que inicia les investigacions per determinar si hi ha indicis penals en l’actuació.
El director i el sotsdirector són acomiadats a principi de juliol pel greu “perjudici que han causat al parc”, malgrat que reben la màxima indemnització.
La policia deté l’exguarda autor dels trets i li imputa un delicte contra el medi ambient. Passa a disposició judicial i és processat.