seguretat social

La CASS porta la justícia a la Batllia pels retards

La parapública presentarà una demanda perquè considera que no s’ha actuat amb prou celeritat en
els casos d’impagaments pendents de resoldre

La CASS porta la justícia a la Batllia pels retardsARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) presentarà a la Batllia una demanda contra la justícia (formalment el Consell Superior de la Justícia) a causa del retard a l’hora de deliberar sobre els casos d’impagaments. Després de la sessió del consell d’administració celebrat ahir, l’ens va enviar un comunicat en què manifesta la seva decisió d’iniciar un procediment de responsabilitat administrativa per la “manca d’activitat” de la Batllia, fet que ha suposat “un perjudici per a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social”. Consideren que les deficiències de funcionament del sistema judicial han fet perdre reclamacions econòmiques de la parapública per impagaments.

Els expedients que es troben a la Batllia des de fa més de tres anys sense que se n’hagi fet un tràmit són considerats caducats, per la qual cosa l’ens no els acaba cobrant. La CASS ha decidit que també reclamarà els deutes que ara mateix ja han prescrit. Amb tot, la parapública no va concretar quants expedients estarien afectats ni la xifra que podria arribar a ingressar per aquests impagaments.

Per tal d’agilitzar el cobrament dels impagaments de les cotitzacions per part de les empreses i autònoms, fa poc menys d’un any, la CASS i la Cambra de Saigs van signar un conveni a través del qual la nova figura s’encarregaria de procedir a l’execució forçosa de les resolucions judicials o els actes administratius executoris. D’aquesta manera, la parapública va derivar els expedients administratius oberts per tal que els saigs els executessin. La figura del Saig va entrar precisament en funcionament el mes de maig del 2016 i el seu principal objectiu és deslliurar de feina la Batllia.

Embargament dels comptes

El saig va ser una de les solucions impulsades per accelerar les execucions judicials. Actualment tres professionals fan aquesta feina. D’altra banda, es va impulsar un canvi legislatiu per tal que les administracions puguessin actuar per cobrar deutes sense necessitat d’acudir sempre a la Batllia (o ara també al saig). Un mecanisme al qual poden accedir el Govern i els comuns, que poden demanar que s’embarguin els salaris, les pensions i els comptes bancaris per cobrar els impagaments dels ciutadans que no compleixin amb les seves obligacions, tant pel que fa a multes o a tributs.

Els impagaments d’empresaris i de particulars a la CASS es va posar de manifest sobretot a causa de la crisi econòmica. Per frenar la morositat dels últims anys, la CASS va decidir implementar mesures com per exemple avisar els assalariats si el seu patró no abonava la seva cotització. En aquests casos d’impagaments, els empleats no perden la cobertura sanitària però sí que deixen d’acumular punts de vellesa per a la jubilació. L’augment del nombre d’impagaments els últims anys es deu, també, al fet de l’entrada al sistema d’una gran quantitat de treballadors per compte propi que, en una majoria de casos per desconeixement de la nova obligació, no van començar a cotitzar quan els tocava.

AVAL A LES SIMULACIONS SOBRE LA REFORMA DE LES PENSIONS

El consell d’administració de la CASS també va informar ahir que aprova les simulacions realitzades per la consultora francesa Actense i que serviran de base per a realitzar propostes per a la millora de la sostenibilitat del sistema de pensions de jubilació. La parapública va afegir que aquestes propostes seran transmeses al Govern durant el mes de setembre.

Els experts francesos Guillaume Leroy i Antonin Sedogbo van explicar el mes de març passat al Consell General que el sistema de pensions és inviable i que se’n podria anar a la fallida en un futur si no es prenen mesures correctores els pròxims anys. Constataven que les pensions no es van anar adaptant a l’esperança de vida durant 40 anys, i quan es va començar a actualitzar es va fer de forma insuficient. A més, l’ens va adoptar millores en els procediments de l’àrea de control administratiu. També va decidir contractar una administrativa perquè treballi a l’àrea de prestacions sanitàries i dotar de més recursos el departament de sistemes d’informació.

tracking