agricultura
Impuls a les exportacions dels petits agricultors del país
Govern crea un grup interdisciplinari per agilitzar els tràmits al col·lectiu
El Govern ha impulsat un grup de treball interdepartamental que permetrà agilitzar els tràmits i facilitarà les exportacions als microproductors agrícoles i artesans. Ho va explicar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant l’entrega de premis del concurs de prats florits, on també es va donar a conèixer el nou catàleg de microproductors del Principat. En aquest grup de treball hi formen part el departament d’Agricultura, el departament de Sanitat, la Duana i l’oficina de Comerç.
“Facilitar els tràmits a nivell duaner i de registres sanitaris és interessant perquè són persones que estan soles a les empreses i ho han de fer tot”, va dir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Actualment hi ha 20 microproductors agrícoles i artesans agrupats sota la marca Andorra. El 2012, només n’hi havia 5. Calvó va destacar que hi ha productors “molt consolidats”, com ara la Carn d’Andorra i empreses més petites que l’executiu espera que siguin viables. La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va afegir que hi ha dos microproductors més que es podrien afegir a la llista. A més, va destacar la “creativitat” dels productors. L’any 2012 es van començar a promocionar de manera conjunta els microproductors durant les fires i els esdeveniments d’Andorra. L’oferta engloba productes com ara embotits, melmelades, vins, carns, licors i cosmètics.
El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma, va valorar la importància i el valor dels productes autòctons que permetran “consolidar la marca Andorra”. “Ens veiem obligats, pels temps que corren, a diversificar, ser imaginatius i donar valor afegit als productes autòctons”, va dir Coma. Ahir també es va donar a conèixer el nou format del catàleg de productors agrícoles i artesans d’Andorra, que fins ara es distribuïa en un tríptic. Se n’han imprès 3.500 exemplars en català que es repartiran entre les oficines de turisme, els edificis públics i els productors. Segons va explicar el director del departament d’Agricultura, Landry Riba, el llibre també es publicarà en format digital en castellà, anglès i francès. El catàleg s’ha fet en col·laboració amb els productors, i per primera vegada no es tracta d’un directori, sinó que cada un dels productors disposa de dues pàgines per presentar els seus productes amb una fotografia i un descriptiu extens dels productes que ofereixen.