financeS

El ràting d'Andorra es situa a nivells d'abans del 'cas BPA'

El país es queda a un esglaó de recuperar la mateixa nota que tenia abans del ‘cas BPA’

El ràting d'Andorra es situa a nivells d'abans del 'cas BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agència de qualificació Standard & Poor’s (S&P) ha apujat el ràting sobirà d’Andorra en el seu últim informe. La qualificació del país remunta un grau i és ara de BBB amb perspectiva estable. Des del març del 2015, quan va esclatar el cas BPA, la nota del Principat era de BBB- amb perspectiva negativa, que significava quedar-se a un pas d’una qualificació equiparable al bo porqueria. L’última avaluació d’S&P evidencia, segons el Govern, una “clara recuperació després de la crisi de l’afer BPA”, que va fer baixar dos graus la qualificació del país en només quinze dies. El país es queda ara a només un esglaó de recuperar la mateixa nota (BBB+) que tenia abans que esclatés l’escàndol de l’entitat bancària.

Els avaluadors destaquen la continuïtat de les reformes que ha dut a terme l’executiu els últims dos anys per complir amb els estàndards dels organismes internacionals, com ara els canvis legislatius per prevenir el blanqueig de diners i de finançament del terrorisme, la tipificació del delicte fiscal o l’intercanvi automàtic de dades.

“Dos anys molt durs”

El ministre de Finances i Portaveu del Govern, Jordi Cinca, va definir la nova qualificació del ràting com a “doblement positiva”. “Venim d’un període molt complicat, i el fet que després de la crisi de BPA ens baixessin dos graus la nota de ràting sobirà ens va deixar en una posició de debilitat”, va dir el ministre, que es va mostrar satisfet de “revertir la situació després de dos anys molt durs”. El titular de Finances va destacar que la decisió de continuar amb les reformes iniciades el 2011 malgrat l’afer BPA ha estat una decisió encertada. “Valoren que no hàgim defallit en un moment en què el fàcil era fer-ho”, va explicar Cinca. En aquest sentit, va afegir que haurien pogut caure en la “temptació d’abandonar les reformes” i centrar-se només en el cas BPA. “Ara es demostra que això hauria estat un error”, va asseverar. L’informe d’S&P també apunta que en cas d’èxit de les negociacions per un acord d’associació amb la Unió Europea aportarien una major visibilitat d’Andorra a l’exterior i que, alhora, assentarien les bases per poder apujar novament el ràting. “Entenem que l’actual qualificació la podrem mantenir sense gaires ensurts, però ens obre la porta a futures pujades de ràting si es continua en la bona línia de reformes que s’estan duent a terme”. A més, S&P també destaca l’acostament al Fons Monetari Internacional, al qual el Principat encara no està adherit, perquè creu que és “una manera de millorar l’estabilitat del sistema financer”.

CINCA DIU QUE NO CAL ALERTARSE PER L'ESTUDI DE RISC

El ministre de Finances, Jordi Cinca, també va valorar la publicació de l’estudi de la Unitat d’Intel·ligència Financera Andorrana (Uifand), que alertava de l’alt risc dels bancs per ser utilitzats per blanquejar. “És normal que a Andorra i a pràcticament tots els països desen-volupats el sector financer acumuli els riscos més alts en matèria de blanqueig”, va dir el ministre. Cinca va precisar que aquest fet “no té res a veure amb el fet que hi hagi blanqueig”. “L’estudi identifica els canals susceptibles de blanquejar en el supòsit que els delinqüents volguessin blanquejar a través d’Andorra”, va afegir.

Cinca considera que gràcies a l’estudi “s’han identificat els canals evidents de risc”, i que ara “s’hauran d’establir pautes perquè això no succeeixi”. El titular de Finances va apuntar que tots els països han de tenir l’estudi nacional de riscos i que el que cal és tenir “bones eines” per evitar el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. “Moltes lleis que s’han aprovat els últims cinc anys van en la línia de posar barreres a tots els delinqüents que pretenen utilitzar Andorra per blanquejar diners”, va assegurar Cinca.

tracking