promocions
Heracles i els Cachafeiro acorden posar fi als plets
El tracte posa fi als litigis per les obres realitzades als hotels Roc de Caldes i Starc i en una zona a la sortida de Sant Julià que no van satisfer
La constructora Cevalls del Grup Heracles i la societat Asdepic S.A. propietat del Grup Cachafeiro han arribat a un acord extrajudicial per posar fi als contenciosos que tenien oberts des de fa anys pels treballs realitzats en tres obres de les quals els promotors no havien satisfet els pagaments corresponents i que en total superaven els nou milions d’euros, segons fonts properes al cas. La quantitat que els Cachafeiro han abonat a Cevalls per abandonar la via judicial no ha transcendit perquè l’acord està subjecte a una clàusula de confidencialitat, tot i que les mateixes fonts han explicat que es tracta d’una quantitat multimilionària que complau les dues parts, fins divendres passat enfrontades.
La transacció privada que ha permès acabar amb les tres causes pendents posa fi a les disputes que tenia plantejades el Grup Heracles amb el Grup Cachafeiro. La quarta obra en discòrdia, davant del Punt de Trobada, va arribar al tribunal i el novembre passat va sentenciar a favor de l’empresa contractada per fer els treballs. El tercer actor protagonista necessari per poder tancar els contenciosos han estat les entitats financeres amb les quals Cevalls havia firmat els preceptius avals que es lliuren a la propietat de les promocions a l’hora d’assumir compromisos d’aquestes dimensions. S’han pogut cancel·lar previ acord de totes les parts implicades.
Dos hotels
Les dues obres més emblemàtiques que estaven al mig del conflicte eren la reforma i ampliació de l’hotel Roc de Caldes i la construcció de l’hotel Starc al centre d’Andorra la Vella, que encara no ha obert les portes. Els treballs de l’hotel a la sortida d’Escaldes fa anys que estan aturats, i el mateix succeeix amb les de l’edifici de l’avinguda Meritxell, perquè la constructora no rebia els pagaments establerts. La situació de les obres d’excavació a la zona que està davant del Sant Eloi, coneguda com a Auvinyà, a Sant Julià, és idèntica. L’acord extrajudicial no contempla en cap cas res relatiu a la continuïtat de les obres, que són responsabilitat de la propietat. La relació del Grup Heracles amb els Cachafeiro es va acabar divendres.
La situació de paralització dels treballs arriba després de diversos incompliments per part de la propietat que dificultaven seguir el pla de treball. Modificacions en els projectes, problemes de certificacions i treballs no pressupostats i que la propietat volia que se’n fes càrrec la constructora. Paral·lelament, des del començament de les obres, els promotors han canviat d’arquitecte, de responsable del control de qualitat i de constructors. Aquest cúmul de circumstàncies culmina amb la negativa a pagar les obres realitzades, paralització dels treballs i demandes a la justícia del Grup Heracles, que ha vist com el Grup Cachafeiro ha anat canviant també d’advocat.
CONDEMNATS PER L'OBRA DE DAVANT EL PUNT DE TROBADA
L’acord firmat la setmana passada per les dues parts ha posat fi a tres plets, però la via judicial podria continuar oberta per la quarta obra, i ara ja única, en discòrdia. A finals de l’any passat, la Batllia va condemnar Ficand SA, una societat del Grup Cachafeiro, a pagar a l’empresa constructora Unitas del Grup Heracles 922.670,04 euros pels treballs realitzats a la parcel·la anomenada la Portalada, situada davant del Punt de Trobada. 710.272,79 euros en concepte dels treballs executats i 212.397,35 euros d’indemnització. De la mateixa manera, la sentència establia deixar sense efecte els avals bancaris lliurats per la constructora a la propietat del terreny per un valor de 374.451,96 euros. I també els condemnava a satisfer els costos de la causa, amb la qual cosa es donava acompliment a totes les peticions que recollia la demanda que la constructora havia presentat el 2013.
La zona de la Portalada estava destinada a acollir una gran superfície comercial gestionada pel Grup Cachafeiro davant la possibilitat que la propietat del Punt de Trobada no els fes una proposta de renovació del lloguer que ells trobessin acceptables. Fins a l’inici dels treballs havia estat pàrquing exterior del gran magatzem.