educació
L'escola d'hostaleria llança un ultimàtum al Govern
La direcció es mostra “preocupada” perquè no sap si l’executiu impulsarà les titulacions
El Centre Superior d’Hostaleria del Mediterrani renunciarà al projecte que havia de dur a terme a Sant Julià si no es pot iniciar l’activitat l’any que ve. L’empresa amb seu a València havia d’obrir una escola d’hostaleria a les instal·lacions de l’edifici de Les Arades de l’avinguda Rocafort de Sant Julià, però l’arrencada encara no té data. El director de desenvolupament de l’empresa, Ángel Campillo, va explicar que el projecte “està parat” perquè el Govern encara no ha creat les titulacions oficials que han de servir per posar en marxa els cursos. El responsable de la companyia va assegurar que han lliurat tota la informació que li va requerir l’executiu i que estan esperant resposta des de l’any passat. De fet, la intenció del centre era iniciar la formació continuada per a treballadors el gener del 2016, i els títols de formació professional en restauració i cuina el setembre del mateix any. Per a això calen titulacions equivalents a les de Turisme que el Govern es va comprometre l’any passat a crear.
“Estem molt preocupats”, va manifestar Campillo, ja que “el curs hauria d’haver començat al setembre i encara estem en espera que ens diguin alguna cosa”. “Hem deixat tota la documentació i fet tots els processos, està tot entregat i no hi ha hagut cap problema. Però no tenim resolució”, va relatar, afegint que només manca un full d’activitats que no es pot facilitar fins que es disposin dels títols oficials.
Campillo va posar en relleu els perjudicis que això comporta per a l’empresa, que tenia en ment fer una inversió inicial d’un milió d’euros a Andorra. “No podem fer cap inversió si no sabem si tindrem els títols reconeguts”, va sentenciar, alhora que va destacar que ja s’han gastat uns 100.000 euros en l’activitat inicial d’elaboració del pla d’empresa i disseny dels programes formatius i també en l’equip legal i la compra de material de cuina.
Campillo va dir ser conscient que un procés d’aquestes característiques és lent, però va avisar que l’empresa no pot esperar més. “Sabem que són uns processos llargs, que sempre es dilata molt i que porta molt temps”, va dir, però va advertir que “estem preocupats perquè la inversió és gran i no sabem encara si el país pot oferir els títols”. En aquest sentit, tot i que l’interès a assentar-se a Andorra es manté, renunciaran al projecte si no poden començar el curs 2018-2019, ja que aquest ja el donen per perdut. “Veiem que el 2018 no podrem començar i que ja portem dos anys. Si no es pot començar el curs el 2018, més de tres anys ja no esperarem”, va assegurar.
El responsable va relatar que no s’havien trobat mai en una situació semblant, perquè als països on tenen seu ja hi havia el marc creat i “no és el mateix arribar a un país que ja tingui la titulació creada”.
Reunió amb el ministre
Atesa la situació, Campillo va avançar que tenen la intenció de demanar una reunió amb el ministre d’Educació, Èric Jover, per intentar saber com està la qüestió i mirar d’agilitzar els processos. “Ens agradaria que els terminis s’escurcessin”, va dir, perquè “si no el projecte no podrà tirar endavant”. “Al final et desmoralitzes i dius ens n’anem a un altre país que tingui la legislació”, va expressar, tot i subratllar que “la pilota està al teulat del Govern”.
Campillo va subratllar que “és una qüestió de veure les possibilitats d’avançar terminis; si no es poden avançar no es podrà fer el projecte”. En aquest context, va reiterar que “si veiem que després de tres anys no es pot començar, la direcció dirà, escolteu, ho hem intentat”. “Entenem que són processos molt lents, però tres anys són molts”, va cloure.