infraestructures
Tret de sortida de la primera fase de treballs de la plataforma de Soldeu
Els treballs de la plataforma esquiable sobre el riu Valira d’Orient i l’aparcament soterrat al peu de les pistes del sector Soldeu de Grandvalira han començat amb l’atorgament de la corresponent llicència d’obres
Grandvalira-Ensisa ha activat avui el compte enrere per a la celebració de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí 2019. En el marc d’aquest esdeveniment esportiu, s’inicia un projecte de millora del peu de pista, així com els accessos del punt d’entrada del sector Soldeu de Grandvalira. La iniciativa consta de la instal·lació d’una plataforma esquiable que sobrevolarà el riu Valira d’Orient i d’un aparcament de 450 places al peu de la pista de l'Avet.
Segons un comunicat fet públic per Grandvalira-Ensisa, les principals motivacions per activar aquest projecte constructiu, que pretén reforçar el posicionament internacional d’Andorra en el món de l’esquí, són l'oportunitat d'adequar l'arribada de la pista de l'Avet per acollir les finals de la Copa del Món d'esquí alpí el 2019 com a generador de potencial turístic i de prestigi internacional, així com permetre dotar a Soldeu d'un front de neu semblant al de moltes estacions alpines que connecti la població amb les pistes i solucionar una necessitat històrica d'aparcament amb un pàrquing soterrat per a 450 vehicles.
Els treballs de la plataforma esquiable sobre el riu Valira d’Orient i l’aparcament soterrat al peu de les pistes del sector Soldeu de Grandvalira han començat aquest dimarts amb l’atorgament de la corresponent llicència d’obres i donant el tret de sortida a la primera fase consistent en les excavacions i sustentacions necessàries per a dur a terme la segona fase de la construcció. Per a l'obtenció d'aquesta llicència ha estat requisit imprescindible obtenir l'informe favorable del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat basat amb el compliment de totes les exigències de la legislació vigent aplicable.
L'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA) presentat per Ensisa inclou la totalitat del projecte de la plataforma esquiable i abasta tots els àmbits: inventari florístic, accessos al perímetre de l'obra, respecte de les canes del riu, gestió d'aigües residuals, protecció d'hàbitats aquàtics, etc. També es contempla la realització d'un projecte global paisatgístic amb les actuacions previstes a la zona de la coberta per la plataforma i les mesures preventives i correctores tant en el curs dels treballs com en la seva finalització.
Efecte local
Cal destacar que en l’informe en què el ministeri de Medi Ambient ha rebutjat l’al·legació mediambiental presentada per la família Viladomat es posa en relleu que el màxim accionista de Saetde reclamava que en l'AIA no s’havia fet un anàlisi efectiu de l’impacte que tindria la construcció sobre l’aigua que passa pel riu ni tampoc es “descriuen les infraestructures afectades”. La família Viladomat també reclamava que la plataforma no podia ser declarada d’interès nacional en cap cas perquè les millores sorgides de la futura construcció només tindrien un efecte d’índole local.
També s’al·legava que la futura construcció podria tenir un impacte indirecte sobre la vegetació i la fauna, fet que produiria “una pèrdua de les condicions ambientals sense possible recuperació”. A més, segons les al·legacions, el projecte no havia tingut en consideració la Llei de pesca i gestió del medi aquàtic, ja que els pilars de fonamentació aniran situats al marge del riu. Tot plegat són elements que l’informe de Medi Ambient ha rebutjat i ha indicat que l’AIA compleix tots els requisits legals i que, per tant, “no hi ha cap element de judici per tal de considerar que els treballs no són compatibles a nivell ambiental”.
D'aquesta manera, es posa en relleu que a l'AIA es diu que es farà un seguiment dels paràmetres de la qualitat de les aigües, que no s'ha trobat en la descripció de la vegetació cap espècie dins la llista vermella de la flora d'Andorra a la zona afectada per l'obra i que també es recull la descripció de l'afectació del traçat del col·lector general en fase d'obres, entre d’altres mesures, entre les quals que Ensisa es compromet a realitzar un projecte global paisatgístic al voltant de la plataforma en la següent fase dels treballs, incloent una restauració “adaptada a les noves condicions i un seguiment ambiental adaptat als impactes previstos per potenciar-ne la recuperació”.
Segons el comunicat de Grandvalira-Ensisa, l'execució d'aquest projecte de gran volum i de complexitat tècnica requereix una elevada exigència en dimensió i de recursos especialitzats per part de les empreses constructores que l'han de realitzar. Per aquest motiu, s'ha optat per adjudicar l'obra a una UTE formada per tres empreses rellevants del país: CEVALLS, COPSA i LOCUBSA.
Les finals de la Copa del Món 2019 tindran lloc a les pistes de l'Avet (sector Soldeu) i de l'Àliga (sector El Tarter) de l'11 al 17 de març del 2019 i reuniran els 25 millors esquiadors en les categories masculina i femenina del moment. Pràcticament un any abans, Grandvalira rebrà en el mateix escenari de competició les finals de la Copa d’Europa (del 13 al 18 de març del 2018).