reunió bilateral
Espanya es compromet a facilitar la donació d'òrgans
La ministra de Sanitat indica que no hi haurà “cap problema” perquè els andorrans i residents ho puguin fer a Espanya
El govern espanyol i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) de l’Estat veí del sud no posaran cap impediment perquè els andorrans i residents puguin fer donacions dels seus òrgans a Espanya. Ho va assegurar ahir la ministra espanyola de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, després de la trobada que va mantenir amb el ministre de Salut, Carles Álvarez. Ara tot està en mans del Govern, que ha d’acabar d’elaborar el projecte de llei de cèl·lules, òrgans i teixits, i que el ministre preveu entrar a tràmit parlamentari abans que acabi l’any, conjuntament amb el projecte de llei de reproducció assistida. “Si Andorra fa aquesta llei no hi haurà cap tipus de problema ni per part del govern d’Espanya ni per l’ONT”, va assegurar Montserrat respecte a l’estructura organitzativa que ha de permetre la donació d’òrgans –també de teixits i cèl·lules– des d’Andorra amb les màximes garanties de qualitat i seguretat.
De la trobada també va sortir el compromís de l’executiu i del ministeri de Sanitat espanyols de treballar per incrementar la col·laboració entre Espanya i Andorra respecte a la donació de cordó umbilical, i de facilitar l’accés del Principat al banc de sang i teixits de Catalunya. “Els andorrans doneu sang als espanyols i nosaltres volem que aquesta bilateralitat funcioni a la inversa i que els andorrans tinguin accés al banc català”, va dir la ministra.
També es treballa perquè Andorra pugui col·laborar amb l’Agència Espanyola del Medicament incorporant-se als assajos clínics que es puguin realitzar a l’Estat veí del sud. Fins i tot, va explicar Montserrat, es podria realitzar una prova pilot perquè Andorra participés en la central de compres de medicaments i de productes sanitaris ortoprotèsics i sortir així “beneficiada” en termes econòmics.
Malalties infeccioses
Montserrat, en la primera visita oficial d’una ministra de Sanitat espanyola en democràcia, i Álvarez van aprofitar la trobada per signar un protocol d’entesa perquè els andorrans i els residents puguin ser assistits en cas de contraure una malaltia infecciosa greu i ser traslladats a un dels 25 centres especialitzats que hi ha a territori espanyol. “És d’agrair aquesta mostra de generositat per part del Regne d’Espanya envers Andorra i els seus ciutadans”, va indicar el ministre de Salut, que va especificar que no només suposarà que les persones infectades puguin ser traslladades als centres especialitzats espanyols, sinó que també puguin rebre aquesta assistència si són diagnosticades en un país que no pot fer-hi front.
La ministra espanyola va recordar que amb el protocol signat ahir s’amplia l’acord que ja existia entre ambdós estats des del 2015 per al trasllat de persones diagnosticades de malaltia pel virus de l’Ebola.
La signatura de l’acord i la resta de temes es van tractar en una reunió bilateral sobre qüestions sanitàries emmarcada en el protocol d’entesa i amistat i de cooperació general que van signar el cap de Govern, Toni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, el gener del 2015.
De la trobada també va sorgir la intenció dels dos executius de convertir l’hospital de Meritxell en un centre de referència per als habitants del Pirineu català i aragonès. “Cada cop hi ha menys fronteres i hem parlat d’anar més coordinats i d’anar teixint aliances que afavoriran els espanyols i els andorrans”, va dir Montserrat.
UNA AGÈNCIA EUROPEA DEL MEDICAMENT A BARCELONA PER AL BÉ D'ANDORRA
El ministre de Salut, Carles Álvarez, i la seva homòloga espanyola, Dolors Montserrat, van coincidir ahir en els beneficis que pot tenir per a Andorra que l’Agència Europea del Medicament –de la qual la Unió Europea decidirà la nova seu el proper 20 de novembre– s’acabi ubicant a Barcelona. “Pot ser molt positiu per a Andorra ja que alguna empresa del sector podria fins i tot acabar instal·lant-se al país”, va assenyalar Álvarez, que va afegir que “Andorra també es podria beneficiar dels assajos clínics que es puguin dur a terme al voltant d’aquesta agència”. Montserrat, que va agrair el suport del Govern a la candidatura catalana que “és importantíssim perquè Europa s’escolta a Andorra”, va recordar que aquesta agència portaria a Barcelona, a dues hores i mitja del Principat, 40.000 experts anuals a la ciutat i 1.600 empreses adjacents. “Tot aquest impacte podria beneficiar Andorra”, va dir la ministra. Segons Montserrat, empreses andorranes podrien ser futures proveïdores de l’agència.