Noves tecnologies

Actua estudia els nous edificis a Emprivat i els canvis a Meritxell

ActuaTech impulsa un centre d’innovació que analitzarà els projectes de la zona de vianants de l’avinguda i d’urbanització del terreny d’Escaldes

Actua estudia els nous edificis a Emprivat i els canvis a Meritxell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes són els primers clients del centre d’innovació que la Fundació ActuaTech obrirà aquest mes a Caldea. Al voltant del que es coneix com a cityscope (ciutat a l’abast) es crearà una zona de treball que començarà analitzant els projectes de fer per a vianants l’avinguda Meritxell i d’urbanització del Clot d’Emprivat, segons ha pogut saber el Diari. Les diferents simulacions en un i altre cas es faran a través d’una maqueta del país en tres dimensions on es projectaran diversos models planejats a partir de les variables que s’introdueixin, per visualitzar els pros i contres de cada alternativa. En el projecte de l’avinguda Meritxell, per exemple, es treballarà amb dades de mobilitat que permetran conèixer quina densitat de circulació comportarà als car­rers adjacents, si serà assumible, com pot afectar l’accés als llocs de treball, la transitabilitat dels vianants o com varien els paràmetres en funció de l’horari de tancament. A l’anàlisi del Clot d’Emprivat es projectaran a la quadricula corresponent de la maqueta diferent nombre i tipus d’edificis pel que fa a l’alçada, fet que permetrà definir en cada supòsit les xarxes de serveis bàsics, les necessitats energètiques, conèixer quin serà el volum de trànsit i la demanda de places d’aparcament o quines alteracions en la insolació patirà la zona urbanitzable. Les dades es visualitzaran a la maqueta i a les pantalles instal·lades a la zona de treball.

PROJECTES DE RECERCA

L’espai d’innovació que impulsa ActuaTech s’instal·larà a banda i banda del passadís d’entrada de Caldea, on ocuparà quatre locals en total. L’activitat girarà al voltant del cityscope, un dels projectes en què es treballa en col·laboració amb l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). És una plataforma física i digital que ajuda a resoldre reptes urbanístics i de disseny d’espais a partir d’una base de dades que permet gestionar temes relacionats amb el país. Fa dos anys que s’està treballant conjuntament amb Andorra Telecom i FEDA, així com amb diferents organismes, per poder disposar de dades de mobilitat i d’aparcament per tenir a punt el big data (base de dades) que necessita la plataforma.

El primer objectiu que s’ha fixat el nou ministeri d’Economia per a l’espai d’innovació és millorar la presa de decisions i aconseguir maximitzar l’eficiència de l’administració. També atraure emprenedors amb capacitat per desenvolupar projectes de recerca relacionats amb les possibilitats que donen les eines de treball. En paral·lel, es destinaran esforços a fomentar la participació d’organismes públics i d’empreses del sector privat. I es potenciarà el vessant pedagògic amb formacions i presentacions a escolars. L’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra s’instal·larà a les noves oficines.

Planificar els esdeveniments

La gran capacitat de segmentar la informació que permet la plataforma obre un ampli ventall de possibilitats a l’hora de planificar el calendari d’esdeveniments i les alternatives de promoció. En primer lloc es coneixerà quins tenen més garanties d’èxit. Ara només se sap, per exemple, quanta gent ha comprat una entrada, però es desconeix si torna o no, o què fa quan ens visita. Amb la nova eina se sabrà el perfil i mobilitat dels turistes i es podran millorar les estratègies de fidelització i augmentar el retorn de la inversió.

UN PROJECTE QUE VA COMENÇAR FA DOS ANYS

La plataforma digital cityscope d’Andorra és el resultat de dos anys de treball en col·laboració de la Fundació ActuaTech amb l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), que es va iniciar el 2015 amb l’objectiu de fomentar la innovació al país. Entre les accions per a la diversificació econòmica es vol potenciar Andorra com a país laboratori (Living Lab), ja que ateses les particularitats quant a especificitats, mides o visites de turistes, és un camp de treball idoni per provar els projectes del departament de Changing Places del MIT. Això permetrà a empreses i ciutadans tenir accés a les últimes tecnologies, alhora que donarà visibilitat internacional al país. A més del cityscope hi ha dos projectes més en marxa amb el MIT. Una plataforma que permet observar el comportament humà i el consum d’energia, i el que es coneix com a vehicle elèctric persuasiu, un projecte que busca unir l’estil de vida sedentària i una mobilitat energètica eficient. Es tracta d’una tecnologia que encara no ha estat provada i Andorra pot ser el lloc escollit.

ANDORRA ACOLLIRÀ LA PRIMERA TROBADA DE CIUTATS COL·LABORADORES AMB EL MIT

La primera trobada de ciutats col·laboradores amb el MIT se celebrarà al centre d’innovació d’ActuaTech, a Caldea, el 14 i 15 de setembre amb la participació de Ken Larson, l’investigador en cap del departament Changing Places. Les ciutats són Boston, Hamburg, Taipei i Andorra com a país. El estudis de Larson se centren a dissenyar la millor ciutat a partir de noves estratègies per crear els espais on viure i treballar i els sistemes de mobilitat que els connecten. Els temes abracen des de l’arquitectura fins als vehicles i les condicions ambientals. Tot per aconseguir comportaments sostenibles. Les presentacions dels ponents es faran en el format PechaKucha: com a molt 20 diapositives amb una exposició d’un màxim de 20 segons cadascuna per a un total de 6 minuts i 40 segons. La cimera servirà per donar visibilitats al projecte d’Andorra, alhora que la imatge del país quedarà vinculada a la innovació.

tracking