Balanç hoteler
Els hotels registren una ocupació rècord del gener al juliol
El 58,1% de mitjana en els primers set mesos de l’any és el millor resultat assolit en aquest període de temps des que es recullen les dades
Els set primers mesos de l’any 2017 s’han tancat amb una mitjana d’ocupació del 58,11%, segons les dades fetes públiques per la Unió Hotelera (UHA). Es tracta del millor percentatge d’ocupació de gener a juliol des del 2011, el primer any que es van començar a recollir les dades. Aquest fet, segons el president de l’entitat, Manel Ara, evidencia que “en el que és el sector de l’hoteleria hem deixat enrere el període més fort de la crisi”. De gener a juliol del 2017 l’ocupació està 3,5 punts per sobre de la que hi va haver en el mateix període de temps l’any passat i quatre dels set mesos (febrer, abril, juny i juliol) són els millors de tot el període analitzat. En cinc s’ha superat la xifra aconseguida l’any passat i en dos s’està per sota. Al gener, quan gairebé és va igualar l’ocupació del mateix mes del 2016 (va ser un 0,38% inferior), i al març, quan la caiguda va ser d’un 20%. Cal recordar que l’any passat la Setmana Santa va tenir lloc al març i aquest any ha estat a l’abril.
La Unió Hotelera considera que el sector l’únic que fa és reflectir la tendència a l’alça que ha iniciat l’economia andorrana els darrers dos anys. “Si veiem la tendència de l’economia i la tendència de l’ocupació, totes dues són positives”, va explicar Ara, que va recordar que pel que fa a l’hoteleria el negoci es basa en dues ràtios: l’ocupació i el preu mitjà. “El que s’ha de buscar és un equilibri entre l’ocupació alta i el preu mitjà de venda i això ho estem aconseguint”, va indicar el president de la UHA, que va admetre que “l’objectiu final dels hotelers no és créixer en volum de turistes i sí en despesa mitjana”.
Augment en despesa mitjana
Ara va insistir en el fet que “estem millorant l’ocupació en paral·lel a la millora del preu mitjà de l’habitació”, i va recordar que “això és molt important per al nostre compte d’explotació”. El president de la patronal hotelera va insistir en la importància d’incrementar la despesa mitjana perquè de no fer-ho no compensa l’augment de turistes. “S’ha de tenir en compte el cost per al país en infraestructures i la petjada ecològica”, va assenyalar.
Des de la Unió Hotelera es considera que la tendència alcista que es va iniciar l’any passat i que s’ha mantingut en els primers set mesos del 2017 continuarà. “No sé si hem tocat sostre”, va dir, per insistir que “l’objectiu ha de ser augmentar la despesa mitjana per turista”.
Millor economia i inseguretat
L’increment de l’ocupació, segons el president de la UHA, tindria un triple responsable. El primer seria la millora de l’economia espanyola, que és el primer mercat de turistes del Principat. “No sé si realment ho noten a la butxaca, però hi ha un factor psicològic que fa que la gent comenci a gastar una mica més”, va indicar Ara, que va assegurar que “els espanyols ja no deixen de fer vacances i després s’ha de veure si fan una despesa menys o més gran o si fan una estada més petita o més llarga”.
El segon responsable del rècord d’ocupació hotelera vindria marcat per la seguretat. “Països que eren atractius turístics com Tunísia, Egipte o Turquia estan afectats per la inseguretat i la inestabilitat”, va assenyalar el president de la UHA, que va indicar que molts turistes aposten ara per mercats “més segurs” com “són l’espanyol o l’andorrà”.
Per últim, Ara considera que està funcionant la feina de promoció realitzada per Andorra Turisme i també la que fan els hotelers. També hi destaca la política de grans esdeveniments recordant que amb el Cirque du Soleil s’ha passat d’una ocupació mitjana al juliol del 47% el 2013 a una del 65% el 2017. Té un record per al Tour de França perquè “tot i que es va celebrar l’any passat, hem vist com ha augmentat l’arribada de turistes francesos que van veure aquella etapa”.