Grandvalira

Ensisa veu contracorrent perdre el forfet conjunt

El director d’Ensisa apunta que el mercat aposta per unificar estacions

Ensisa veu contracorrent perdre el forfet conjuntArxiu

Creat:

Actualitzat:

El divorci de les societats que formen Grandvalira (Ensisa i Saetde) manté una majoria d’interrogants oberts. El director general d’Ensisa, David Hidalgo, assegura, però, que “no tenir forfet conjunt va en contra de la tendència del mercat de l’esquí mundial”. Hidalgo evita fer prediccions sobre el futur de la marca, tot i que sosté que la desaparició el 2019 del forfet de Grandvalira “seria bastant difícil d’imaginar” en un context en què “la tendència de les estacions d’Europa i del món és unir-se”. El forfet es mantindrà fins aquella data, però no se sap encara què passarà després.

Hidalgo explica que “enguany, 25 estacions de Suïssa, que no estan connectades, han llançat un forfet de temporada únic”. Per Hidalgo, és un producte que fa “més atractives” les estacions d’esquí, perquè “si has de fer una estada d’una setmana en una zona, el més lògic és que tinguis la màxima oferta disponible”. Amb tot, Hidalgo recorda que “d’aquí a dos anys no sabem què succeirà” i que “hi ha dues parts” que s’han de posar d’acord a mantenir o no el forfet. “Hem defensat Grandvalira des del primer dia. Però no és que ho hagi dit Ensisa, Saetde també està d’acord que el domini esquiable és un bé”. Hidalgo sosté que serà l’acceptació “del client” qui acabarà marcant al final la decisió, mentre que evita especular sobre si un futur forfet conjunt seria més car. Quant a models de repartiment de benefici, Hidalgo comenta que “de possibilitats n’hi ha moltes”. Hi ha estacions “que qui ven el forfet es queda el benefici”, però d’altres “que ho fan per temps passat al sector”. A Portes du Soleil, 12 estacions entre França i Suïssa, el repartiment és “segons la potència dels remuntadors utilitzats”, afirma. “Models n’hi ha molts, d’estacions soles i aïllades cada cop n’hi ha menys”, comenta. El model actual de Grandvalira fixava el 53% per a Saetde i el 47% per a Ensisa “pel temps passat” als sectors, afirma.

Pas i Arcalís

Quant a la proposta de Saetde per adquirir el 51% d’Ordino-Arcalís i la possibilitat d’un forfet entre Pas de la Casa-Grau Roig i Arcalís, Hidalgo es mostra prudent. Però indica que no hauria de suposar que el forfet de Grandvalira no es pogués mantenir. “En el seu moment també va plantejar-se la possible expansió a França; si el client pot triar, millor per al client. No serà Ensisa qui tanqui portes”, assevera Hidalgo.

“D’estacions a Europa i el món que treballen en la línia del forfet conjunt i són competència n’hi ha moltes”, valora. “Hem estat competència amb Saetde, hem estat socis però hem estat competidors”, afegeix. Hidalgo creu que l’estratègia d’Ensisa a partir del 2019 “continuarà enfocada al client”. Els matisos dependran, entre d’altres, de “si hi ha forfet de col·laboració, de si cadascú té el seu i a part hi ha un conjunt o d’altres possibilitats”, conclou.

MANTENIR-SE AL CALENDARI DE COMPETICIÓ

David Hidalgo considera que l’estació que “afronta el repte d’organitzar les finals de la Copa del Món del 2019” pot aspirar a ser al calendari internacional de competicions “cada 3 o 4 anys”, i que és clau que tota infraestructura necessària [com és el cas de la plataforma de Soldeu] estigui llesta per d’aquí a dos anys” i es compleixin les expectatives que hi ha posades en la pista de l’Avet. Hidalgo destaca que “fora d’aquí, és Andorra 2019, no Soldeu, és un bé per al país”, i que ja hi ha demanades “competicions masculines per al 2021, 2022 i 2023” que s’aconseguiran si “s’és exigent”. Hidalgo diu que el calendari de competicions internacionals té marcades estacions clàssiques que és impensable que caiguin. Per tant, cal treballar “sense forces contràries” per ser-hi.

tracking