Reportatge
Ultradretà filorús o patriota
El periodista finlandès Ilja Janitskin continua empresonat al centre penitenciari de la Comella, on espera que la justícia doni llum verd a la seva extradició o en decreti la llibertat. Els seus seguidors neguen que sigui un ultradretà. Els detractors el consideren un xenòfob.
Fins fa pocs dies gairebé ningú a Andorra havia sentit a parlar del periodista finlandès de 40 anys Ilja Janitskin, que des de divendres passat es troba empresonat en espera que la justícia del Principat doni o no llum verd a l’ordre d’extradició al seu país d’origen, on la fiscalia el reclama per interrogar-lo, ja que el considera culpable d’una llarga llista de delictes. Un és el d’incitació a l’odi contra grups ètnics, un delicte que hauria comès a través del portal web de notícies MV-lethi, del qual ell mateix és fundador. Un portal que, segons els detractors de Janitskin, seria l’altaveu d’un grup d’odi neonazi encapçalat pel periodista i que mantindria relacions amb el servei d’intel·ligència rus. Un lloc web que s’hauria inventat notícies contra els immigrants, els musulmans i altres col·lectius. La mateixa policia finlandesa va determinar que gran part dels articles publicats en aquest lloc web eren inexactes, estaven distorsionats o no complien els requisits de drets d’autor. Tot i això, el tribunal de districte d’Hèlsinki va tombar la petició de la policia de tancar el web.
Janitskin i els seus seguidors ho neguen i defensen MV-lethi, al qual consideren un portal de notícies patriota, crític amb la Unió Europea i la política de fronteres obertes del govern de Finlàndia, i contrari a la unió d’aquest país a l’OTAN. També es consideren l’únic mitjà de comunicació independent de Finlàndia i atribueixen el que consideren caça de bruixes contra el periodista fundador al desig de la resta de mitjans de silenciar-lo. Asseguren que el periodista s’ha hagut d’exiliar primer a Espanya i després a Andorra per poder “explica la veritat”.
Un segon objectiu seria boicotejar la seva candidatura a la presidència de Finlàndia –hi ha eleccions el 2018– i és per això que des del seu web es denuncia que la policia d’aquell país ha assaltat més d’una vegada les parades electorals de Janitskin i ha colpejat els seguidors.
És difícil saber quin és l’ideari del periodista finlandès. Ell i els seus simpatitzants neguen que sigui un ultra i asseguren que mai ha fet cap declaració que es pugui titllar de racista. El que sí que és un fet és que és exmembre d’una banda coneguda com Vàndals, un col·lectiu de motoristes amb un extens historial delictiu. També conegut com Hilliers Yanitskinu, Janitskin és nascut a Finlàndia de mare finlandesa però de pare d’origen rus. D’aquí li vindria la defensa dels interessos de Rússia al país bàltic i la crítica al que considera militarització contínua de Finlàndia contra Rússia.