Cartera de la CASS

El fons de reserva de jubilació creix 34 milions

La rendibilitat de la cartera de 15,9 milions i els 18,7 provinents de les transferències de la CASS l’eleven a 1.202,5

El fons de reserva de jubilació creix 34 milionsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El fons de reserva de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha guanyat en el primer semestre de l’any 15,9 milions d’euros. A 30 de juny, la cartera d’inversions s’elevava als 1.202,5 milions, ja que als diners aconseguits per la rendibilitat de les reserves s’hi han d’afegir els 18,7 que ha transferit la CASS corresponents a les cotitzacions.

Així, en el primer semestre del 2017 les reserves del fons de jubilació s’han incrementat en 34,6 milions, respecte als 1.167,9 amb què comptava la cartera a final d’any. “Estem contents perquè en un món d’incertesa com l’actual en sis mesos hem obtingut el rendiment equivalent a la inflació prevista per a final d’any”, va assenyalar el president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació de la CASS, Josep Delgado, que va recordar que l’objectiu de la cartera és que el percentatge de rendiment estigui per sobre de l’IPC. “Espero un recorregut alcista i que a final d’any haguem guanyat la carrera a la inflació”, va assenyalar.

Delgado va realitzar aquestes declaracions ahir en una roda de premsa en què va fer balanç de la situació de les reserves de jubilació acompanyat de la directora del fons, Eulàlia Orobitg, i en què va destacar que en aquests sis mesos la rendibilitat ha estat d’un 1,27%, lluny de la inflació interanual, que al juny era del 2,6%, però molt a prop de les expectatives del Govern, que calcula que a final del 2017 l’increment de l’IPC serà de l’1,3%.

Els responsables del fons van explicar que la rendibilitat dels actius financers (són de 1.184,1 milions d’euros, ja que a la cartera s’han de sumar 18,3 d’actius no financers) procedeixen principalment de la renda variable. A 30 de juny el fons té 273,9 milions en aquest tipus de renda, 733,4 en renda fixa, 113,3 en actius monetaris i 63,5 en altres actius.

Major pes de la renda variable

Vist que la fixa “no dona rendibilitat, sinó que dona pèrdues quan la busquem de qualitat”, els gestors del fons de reserva de les jubilacions han decidit aprofitar al màxim els canvis legislatius i donar més pes a la renda variable dins la cartera. Fins al 30 de juny, només un 25% del fons es podia invertir en renda variable, el 65% s’havia de tenir en renda fixa i en actius monetaris i el 10% restant en altres actius. A partir de l’1 de juliol el pes de la renda variable pot arribar al 35% i el mínim legal de la fixa i monetària és del 50%.

“Esgotarem el límit que el mandat ens dona”, va indicar Delgado, que va especificar que un 20% dels actius s’invertiran en renda variable, segons el criteri dels vuit gestors del fons, i un 15% dels actius s’invertiran en renda variable sota la decisió de la comissió gestora, fins arribar al 35% que els permet la legislació.

El president de la comissió gestora va especificar que es vol buscar un tipus d’empresa “diferent”, que siguin “molt segures i estables al llarg del temps”, que estiguin “molt diversificades i desestacionalitzades”, que donin tota una gamma de productes que “en el futur siguin necessaris” i que “no estiguin endeutades”.

Delgado va assenyalar que la idea és quedar-se força temps dins d’aquestes empreses ja sigui invertint directament o a través de fons especialitzats en la compra d’aquest tipus de societats. “Pensarem com a propietaris de les empreses. Si les borses baixen, en lloc d’acovardir-nos i vendre el que volem és comprar perquè en conèixer l’empresa sabem que no hi ha riscos”, va assegurar.

Des de la comissió es va advertir als vuit gestors externs que s’encarreguen de la cartera del fons de pensions de jubilació que si algun s’allunya dels resultats de la resta se li trauran diners. “Fins ara si algun gestor es distanciava per sota i això no ens agradava el que fèiem era no donar-li més diners”, va explicar Delgado, que va afegir que a partir d’ara “ho mesurarem amb transparència i quan hi hagi un gestor que s’allunyi sense una justificació lògica el penalitzarem traient-li diners”.

Per sobre de la inflació

El president de la comissió va fer balanç de la rendibilitat del fons de reserva en els darrers deu anys. No va ser fins al 2013 que es va trencar la tendència iniciada el 2006, on el rendiment del fons de jubilació va estar per sota de la inflació. A final del 2016, la rendibilitat mitjana del fons en aquesta dècada ha estat de l’1,98%, per sobre d’un IPC de l’1,23%. És a dir que si el fons hagués estat de 100 euros el 2006, el 2016 hi hauria a la caixa 122,8 euros. La inflació hauria deixat els 100 en 113,7.

Si els càlculs sobre el fons es fan només tenint en compte els darrers cinc anys, la rendibilitat ha estat d’un 3,17% amb una inflació del 0,56%.

tracking