Reportatge

FEDA vol tancar l'Unicef

FEDA Cultura col·labora per quart any consecutiu en una campanya de l’Unicef amb donacions per cada visitant al MW Museu de l’Electricitat i al Camí hidroelèctric d’Engolasters. Donarà dos euros per cadascun per ajudar en el desig de l’ONG de tancar l’Unicef.

FEDA vol tancar l'UnicefFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les activitats que organitza FEDA Cultura durant aquest estiu tenen enguany un segon i diferent objectiu més enllà dels educatius o de lleure. Ha fet seva la dar­rera campanya d’Unicef Andor­ra que, conjuntament amb l’homònim espanyol d’aquesta agència de les Nacions Unides que té com a objectiu vetllar pels drets dels infants, busca el tancament de l’ONG. Així, per cada persona que visiti els mesos d’agost i setembre el MW Museu de l’Electricitat o el Camí hidroelèctric d’Engolasters, FEDA donarà a l’Unicef dos euros per a aquesta campanya. “Fer la campanya ara no és casualitat, és quan més visitants tenim, sobretot a les visites nocturnes tant del museu com del camí”, va explicar Carol Gómez, responsable del departament de comunicació de FEDA, divendres passat acompanyada de la directora de l’Unicef, Marta Alberch. Ho feia a les instal·lacions del MW Museu de l’Electricitat, on s’ha ubicat una guardiola solidària on es convida els visitants a col·laborar econòmicament en la campanya #TancaUnicef. Una guardiola que també es pot trobar a les oficines d’atenció al públic de la companyia elèctrica.

“El nostre objectiu”, va assenyalar Gómez, “és almenys igualar els prop de 4.700 euros que vam donar l’any passat a l’Unicef”. I és que és el quart any consecutiu que FEDA Cultura participa en les campanyes anuals de l’organització vinculada a l’ONU. La d’enguany és, potser, una de les més impactants dels darrers exercicis. “Quan van sortir els primers anuncis als mitjans de comunicació amb la frase #Tanca Unicef, la gent em parava pel carrer”, va recordar Alberch, que hi va afegir que quan s’aturava li demanaven si era veritat que tancava l’ONG a Andor­ra i per què. “Evidentment no tancarà l’Unicef. La campanya és més aviat un desig. El desig que cap infant al món necessiti l’ajut d’organismes com el nostre”, va assenyalar. “És un somni”, va insistir, el somni de veure garantits els drets de tots els nens i nenes d’arreu del món i, d’aquesta manera, complir el somni de tancar, per sempre, l’entitat que treballa per la supervivència infantil, per l’accés a l’educació, per la lluita contra els abusos i les discriminacions, per l’accés a les vacunes i per garantir els drets més bàsics dels infants.

La trobada amb les dues responsables va coincidir amb una visita guiada al museu, que a l’estiu rep una tipologia diferent d’usuaris, allunyada de la de la resta de l’any, quan majoritàriament són escolars els que s’apropen fins a les instal·lacions. A l’agost i al setembre, va recordar Gómez, el que realment funciona són les visites nocturnes al museu, però sobretot al Camí hidroelèctric d’Engolasters. Ahir, per exemple, es va dur a terme una de les més concorregudes: la visita nocturna amb observació de la pluja d’estels. Té tant èxit que el matí de divendres hi ha havia una llista d’espera d’unes 40 persones. “Són bàsicament residents els que hi participen”, va explicar la responsable de comunicació de FEDA, que va assegurar que l’andorrana “és una societat consumidora de cultura”.

I és solidària? Alberch ho té molt clar. “La societat andorrana és solidària. I ho ha estat molt en la crisi econòmica”, va assenyalar. Sí que va admetre que els anys més durs de la crisi el que va canviar era la direcció d’aquesta solidaritat. “Quan la gent veu que al seu entorn hi ha problemes, normalment ajuda més en programes de proximitat, i quan això canvia torna als internacionals.”

Sigui com sigui, la causa que ens ha de preocupar avui és aconseguir tancar Unicef. FEDA també ho vol.

tracking