Menors i alcohol

L'hospital atén 60 menors per consum d'alcohol en dos anys

L’hospital tracta el mateix nombre de nois que de noies entre el 2015 i el 2016, encara que elles beuen més quantitat

L'hospital atén 60 menors per consum d'alcohol en dos anysFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Josep Gómez, i la coordinadora clínica de la unitat de conductes addictives (UCA), Angelina Santolària, van exposar al Diari les dades de l’estudi realitzat pel SAAS entre el 2015 i el 2016, en el qual es veu com 60 menors van ser tractats per casos d’alcohol. Segons el document aportat pels doctors, els índexs més alts d’alcohol en sang es van presentar en noies. El 2015 es van atendre sis nois amb índex superior als 2 g/l, mentre que en noies va ser d’11. El 2016 sis nois més van passar per urgències per vuit noies. A més, dels tres casos de coma etílic (per sobre dels 3 g/l) que hi ha a l’estudi dos són noies per un noi. Tots es van detectar l’any passat. Segons el doctor Gómez, això podria respondre al fet que “el grau d’intoxicació, el nivell d’alcohol en sang i els efectes que provoca depenen del metabolisme de la persona. Se sap que elles metabolitzen l’alcohol més lentament i això fa que els afecti més el cervell perquè l’aguanten més temps al cos”, va dir. Santolària hi va afegir que aquesta assimilació més ràpida de l’alcohol entre els nois “els fa més vulnerables per desenvolupar, posteriorment, malalties cròniques relacionades amb l’alcohol”.

L’edat mitjana dels casos atesos a l’hospital és sensiblement més baixa entre les noies, 15 anys, que en els nois, 16, i els índexs d’alcohol també són superiors els d’elles, 2,14 g/l, que els d’ells, 1,94 g/l. Per explicar aquesta situació, la coordinadora de l’UCA va destacar que “l’edat és un factor important. Com més jove ets menys metabolitzes l’alcohol”.

Xifres poc significatives

Malgrat les dades, els doctors de l’hospital van negar que al país hi hagi un problema greu amb l’alcohol entre els joves. “Nosaltres atenem uns 15.000 casos l’any relacionats amb menors i estem parlant que només 30 afecten aquest tema, de manera que les dades, mèdicament parlant, són poc significatives”, va expressar, encara que ràpidament va afegir que “socialment ja és una altra cosa perquè aquí ja afecta les famílies, més enllà del propi jove”. Santolària va remarcar que on cal seguir treballant és en la percepció que té la societat respecte a l’alcohol, ja que “el veuen com una droga de baix risc. A nosaltres ens demanen ajuda per superar drogoaddiccions, sobretot de cànnabis, i alguns venen per la suma de cànnabis i alcohol, però només d’això tenim molt pocs casos”, va explicar. A més, segons la coordinadora clínica de l’UCA, la ingesta d’alcohol a edats molt joves, “sabem que s’estan iniciant entre els 13 i els 14 anys”, és un perill perquè “obre la porta a altres substàncies”.

La primera línia d’intervenció en aquests casos és la família o els amics, ells són els que acompanyen els menors a urgències per rebre el tractament i això demostra, segons el doctor Gómez, que alguna cosa sí que està canviant. “La percepció que tenim a urgències és que la capacitat de contenció de la societat davant aquests quadres és menor que abans. Ara es porta a urgències persones [adults i joves] que potser el lloc més indicat per passar la borratxera és a casa seva”. Per altra banda, Santolària evidenciava aquest fet al·legant que els pares o els amics decidien recór­rer a urgències “quan ells tenen por. Normalment els porten els grups d’amics que s’han passat en una festa, però evidentment també tenim pares que ho fan”. Per l’experiència dels doctors, les xifres de l’estudi no divergeixen gaire de les que han viscut en anys anteriors, i com afirma Gómez, “a Andorra penso que tenim pocs problemes amb l’alcohol en general, comparat amb els països dels nostre voltant, però mai no està de més seguir amb la prevenció”.

POCS CASOS DE COMA ETÍLIC

Els doctors afirmen que de casos greus de coma etílic n’hi ha pocs. Es considera que s’hi arriba a partir dels 3 g/l de sang, i només han tractat tres casos en dos anys. Gómez explica que “hi ha casos que van des de la pèrdua del coneixement, amb una resposta verbal inconnexa però fàcil d’activar, fins als que arriben al coma profund i no responen. Aquests són els casos més greus que podem tenir i necessiten una cura immediata”, va destacar. Els casos més greus passarien dels 5 g/l i al país “no se n’ha detectat cap, a diferència d’altres països, on una taxa d’alcoholèmia similar va provocar la mort”, va dir Santolària. Ella mateixa va reconèixer que “no és el mateix beure tres cubates en una hora i mitja que en 30 minuts i això incrementa molt el risc”, va sentenciar.

tracking