Turisme
Bombers insisteix que cal anar ben equipat per pujar a la muntanya
Alerten que tot i l’aparició de múltiples aplicacions mòbils cal saber interpretar-les
Els bombers insisteixen que cal anar ben preparats a l’estiu durant les excursions que es fan a la muntanya. Ho fan per l’auge del turisme de muntanya en els últims anys i per la forta afluència de visitants els últims dies a causa de les bones temperatures, fet que comporta que molts vulguin acostar-se a visitar els diferents paisatges naturals del Principat situats a cotes altes. De cara a l’estiu, unes 30 persones treballen dins del grup de rescats de muntanya (GRM) que, a banda de fer rescats, porta a terme serveis de prevenció i de conscienciació als turistes.
El director adjunt del cos de bombers, Jordi Farré, explica que l’afluència de gent que s’acosta a la muntanya “ha augmentat”. “A Andorra tenim un accés molt fàcil a la muntanya. Hi ha caminades fàcils i en poca estona pots arribar a un paratge espectacular”, diu Farré. Si bé els serveis de meteorologia ofereixen prediccions cada cop més precises i en temps real, Farré recorda que la meteorologia a la muntanya pot canviar molt ràpidament. “Depèn d’on estiguis et pot causar molts problemes. S’ha de saber renunciar, girar cua i tornar un altre dia perquè la muntanya continuarà sent allà”, diu.
El 90% dels rescats de muntanya es fan en helicòpter, però Farré avisa que alguns cops, a causa de les inclemències meteorològiques, els bombers no es poden desplaçar amb els giroavions. “Si baixa la boira, plou, pedrega o neva, l’helicòpter no es pot desplaçar”, explica. Amb tot, Farré assegura que tant el Principat com els serveis de rescats de França i d’Espanya a la zona dels Pirineus són “molt eficients”. El director adjunt del cos de bombers destaca la importància d’anar ben equipats i de portar les bateries dels telèfons per fer front als imprevistos. Tot i destacar la funcionalitat dels aparells, Farré destaca que les aplicacions de GPS o de mapes també s’han de saber interpretar i considera que el mapa en paper “sempre ha d’estar present”.
Farré descriu tres perfils de turistes de muntanya: primer destaca els que tenen molta experiència i que van molt preparats en l’àmbit tècnic i de material així com un coneixement precís de la meteorologia. En segon lloc, els que porten uns quants anys pujant a la muntanya després de “l’efecte Kilian Jornet”, que van “més o menys” equipats però a qui els falta encara experiència. I finalment, descriu els turistes que van a la muntanya en casos esporàdics i que acostumen a anar menys preparats que els anteriors.