Escalfament global

El canvi climàtic afecta el desgel i la producció

La central hidroelèctrica de FEDA constata l’avançament de l’inici de la fosa de neu al març i fins i tot dies de desgel al desembre i gener

El canvi climàtic afecta el desgel i la producció d'energiaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El canvi climàtic ja està afectant la producció i el consum d’energia a Andorra. Ho va assegurar ahir Albert Moles, director general de Forces Elèctriques d’Andor­ra (FEDA), durant la presentació del llibre que recull les ponències de la Diada Andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu de l’any passat que van girar entorn del canvi climàtic i Andorra. FEDA ha constatat l’afectació tant en el que es refereix a la producció d’energia de la central hidroelèctrica com en el consum que fan els ciutadans en èpoques de l’any en les quals no era tan habitual un consum molt baix o molt elevat per aquelles dates.

En el cas de la producció d’energia, la companyia elèctrica ha evidenciat que en comença a produir a la central hidroelèctrica molt més aviat que abans amb aigua procedent del desgel. “El que sí que hem notat és que la fosa de la neu, que tradicionalment començava el mes d’abril, cap al 15, des de fa tres, quatre o cinc anys comença a final de març i inclús algun any el dia 15 ja estava la fosa pràcticament iniciada”, va assenyalar Moles.

El director general de FEDA va afegir que hi ha anys que “ens trobem que al desembre o al gener fa una època de molta calor i que estem produint molta més energia durant aquests mesos que la que produíem abans perquè hi ha una fosa petita de tres o quatre dies que ens fa incrementar la generació”.

Més consum puntual

Respecte si l’escalfament global també s’està fent notar en el consum, Moles va indicar que “canvis n’hi ha hagut bastants, però tampoc sé si tots són imputables al canvi climàtic”. Va assenyalar que durant els anys de la crisi econòmica “hem notat que de manera global el consum a Andorra s’ha ralentit molt en comparació amb els anys noranta i dos mil”. Hi va afegir que “aquesta ralentització ara s’està accelerant una miqueta, però no acaba de ser una tendència clara perquè està pujant i baixant”.

Des de FEDA sí que es té clar que “en certs períodes, com a l’estiu o com a l’hivern, tenim més puntes”. Moles va explicar que aquest mes d’agost el pic de consum en una hora ha superat el rècord de tots els mesos d’agost que s’havia registrat fins ara i que en canvi el consum global a nivell d’energia no ha superat fins ara el de l’any passat.

Davant d’aquesta situació, el director general de FEDA va indicar que tot plegat –el petit creixement del consum i els canvis en els períodes de fosa de la neu– és difícil d’atribuir al canvi climàtic, però “estic segur que alguna cosa té a veure”. Moles va indicar que l’escalfament global “segurament ens afectarà més els pròxims anys”, i va parlar d’alguns estudis científics que asseguren que d’aquí a uns 30 anys França podria registrar temperatures superiors als 50 graus.

LA RESOLUCIÓ DE L'ESTACIÓ DE L'ALDOSA, EN ESPERA

El director general de FEDA, Albert Moles, va assegurar ahir a preguntes dels periodistes que encara no hi ha una decisió sobre la construcció d’una estació transformadora i repartidora d’energia elèctrica a l’Aldosa de la Massana. “Des de Govern i des de FEDA estem parlant amb la plataforma de veïns i estem en converses”, va assenyalar Moles, que va indicar que “no hem tancat res ni per una banda ni per l’altra i continuarem mantenint el contacte amb ells”. La plataforma va néixer a inici d’any per l’oposició d’alguns veïns de la zona a la construcció de l’estació transformadora que ha de donar solució a algunes mancances elèctriques a la Massana. S’ha parlat de dues opcions. D’una banda construir-la en una altra ubicació i de l’altra canviar el projecte perquè l’afectació als veïns acabi sent nul·la. Fa uns mesos es va posar en marxa una taula de treball en la qual participen el ministeri de Medi Ambient, FEDA, el comú de la Massana i la plataforma veïnal.

L'ACORD D'ASSOCIACIÓ AMB LA UNIÓ EUROPEA, A DEBAT A LA DIADA ANDORRANA DE PRADA

Andorra i l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) és el tema escollit per la Diada Andorrana a la 49a edició de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. La jornada, la trentena amb el Principat de protagonista, se celebrarà el proper dissabte 19 d’agost i comptarà amb 14 ponències presencials i 13 ponències no presencials. Fa un parell d’anys ja es va dedicar la Diada d’Andorra a Europa, tot i que les ponències van girar en torn Andor­ra i els petits estats europeus.

Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), entitat organitzadora de la Diada d’Andorra, va justificar l’elecció de la temàtica d’enguany en el fet que “cada vegada es parla més de l’acord d’associació perquè cada vegada està més a prop, però és un tema que és molt desconegut encara, almenys per la societat civil, i també potser per altres a qui els afecta directament”. Mach va afegir que “no sabem com ens afectarà ben bé l’acord, perquè tot això encara està en converses”.

Segons la presidenta de la SAC, “és important que des de cada sector se sàpiga què és el que es demana o el que es necessitaria que contingui aquest acord”. Va considerar que “ara és el moment de proposar-ho per si des del Govern o des de les institucions no s’ha pensat en aquell tema concret o en aquella aportació concreta i que encara es pugui incloure”.

Mach va indicar que l’acord d’associació pot ser una oportunitat perquè el català pugui ser considerat per fi un idioma oficial a la Unió Europea.

Entre els ponents, tot i que ho seran de manera presencial, destaquen els excaps de Govern Jaume Bartumeu, Marc Forné i Òscar Ribas, que donaran el seu parer sobre l’acord d’associació amb Europa.

tracking