novetats als allotjaments
Els hotelers volen 6 mesos per complir la nova classificació
Autèntics Hotels demana un mínim de sis mesos per fer les inversions necessàries per complir la nova llei per mantenir les estrelles
Els empresaris hotelers estan d’acord amb les noves exigències fixades al reglament que desplega la Llei d’allotjaments per determinar el nombre d’estrelles, però demanen un termini d’adaptació per fer les reformes necessàries. La presidenta d’Autèntics Hotels reclama “un mínim de sis mesos a partir del moment que tinguem el reglament i sapiguem què necessitem canviar i quant ens costarà la inversió”. Cristina Canut entén que el Govern preveurà un període fins que comencin a arribar les inspeccions per verificar la categoria dels establiments, però adverteix que en alguns casos s’hauran de fer obres i que no podran tenir-les enllestides abans de la temporada d’hivern. Recorda que hi ha hotels que ja tenen tancades les reserves per a la setmana de Nadal, “i ja està pràcticament plena i no podem tenir habitacions tancades o bloquejades aquells dies”.
Canut subratlla que la intenció del ministeri amb els nous criteris establerts per als equipaments “és que canviïn coses, i per això hem de disposar de temps, perquè els hotels han d’avaluar si aposten per invertir i mantenir la classificació o si volen pujar de categoria”. L’empresària assenyala que el reglament “endureix” les condicions. Per exemple, fixa els metres quadrats mínims de l’habitació segons les estrelles –22 en el cas de cinc, 20 per a quatre i 18 si en té tres–, que tenir balcons o piscina suma punts o que les terrasses han de tenir mobiliari. La normativa també “actualitza exigències que ja hi eren”, apunta, de manera que la televisió ara ha de ser Smart tv per tenir connexió a internet; la caixa forta ha de tenir endoll perquè es puguin carregar els aparells que s’hi guarden; i al pàrquing s’ha disposar d’un carregador per a vehicles elèctrics.
Més suites als cinc estrelles
Una altra de les novetats reglamentàries és que els hotels de cinc estrelles han de tenir almenys un 5% d’habitacions que siguin suites, el concepte de les quals es redefineix, i ara ha de tenir saló independent; i si l’allotjament és petit, un mínim de dues suites. Una exigència que Canut assegura que obligarà als establiments a fer obres per redistribuir espais, i per tant assumir inversions que han de planificar.
La presidenta d’Autèntics Hotels remarca que el ministre Francesc Camp els ha tramès que “s’ha endurit la classificació perquè considera que hem sortit de la crisi i podem invertir, i està molt bé, però no serà amb el tipus de turistes que hem tingut aquest agost”, valora. Per afegir que la intenció de Turisme “no és fer caure estrelles, vol provocar inversions, espera que la llei faci moure les coses i hi hagi millores als hotels perquè per culpa de la crisi la inversió està aturada”. I es mostra d’acord amb aquest plantejament, però reclama polítiques per atreure un altre tipus de client i canviar el que s’ha buscat fins ara: “moltes entrades de cotxes, moltes cues i molta gent, però per què ho volem si no porten diners per gastar”, reflexiona la representant del col·lectiu.
L’empresària hotelera precisa que quan es fa una inversió “la lògica fa que hagis de pujar tarifes perquè has millorat les instal·lacions, però no ho pots fer si tens competidors que tiren els preus, potser no surt a compte”, i alerta que el reglament pot fer tirar endavant però també enrere els negocis, “perquè el Govern ha ficat els mitjans però la tendència no és aquesta. Hi ha gent que porta hotels i no veuen el potencial d’atreure turistes de més nivell econòmic”. Així, denuncia que hi ha hotels de cinc estrelles que s’estan anunciant a la premsa espanyola amb tarifes de “70 euros la nit, que no és ni un primer preu, perquè nosaltres som un hotel petit i el primer preu és 120 euros”.
Canut reclama a Andorra Turisme que “vengui el país d’una altra manera, perquè hi hauria un turisme menys massificat i hotels i apartaments podríem vendre l’habitació al preu que val”, i indica que “si hi ha més cotxes, les estacions venen més forfets i els hotels no cobren el que toca vol dir que alguna cosa està passant”. I es queixa que el model de país que es publicita ara, “només de promoció d’oci però no de turisme de congressos ni res més, fa que fora dels ponts i mesos forts els hotels treballem un dia a la setmana, els dissabtes, i això en un país turístic no pot ser”.
PLANTILLA FIXA PER DONAR MÉS SERVEI
Autèntics Hotels lloa que la classificació hotelera es mesuri tenint en compte els equipaments i també els serveis amb el criteri de la reputació online que s’ha inclòs. Canut estima que així s’avaluaran més ajustadament serveis complementaris com ara tenir aparcacotxes, o servei d’habitacions 24 hores, i recalca que no es poden donar aquestes atencions al nivell d’hotels “4-5 estrelles de tot el món sense tenir una plantilla fixa àmplia, perquè si canvies molt de personal es nota”. I defensa que les noves valoracions “són una manera de crear llocs de treball i contra la baixada de preus de qui ha canviat tarifa per volum”.