informe

Andorra la Vella és la capital europea occidental més barata per als turistes

Se situa en el dotzè lloc més assequible i per al visitant té una despesa de 75 euros per dia

Andorra la Vella és la capital europea occidental més barata per als turistesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un informe publicat per la companyia CheckMyBus situa Andor­ra la Vella com la dotzena capital europea més barata per passar unes vacances. L’estudi recull les dades de 41 països del continent i estableix el cost mitjà per dia i persona. Andorra la Vella queda amb 75,47 euros com la capital més barata de l’Europa occidental. En el rànquing hi ha onze capitals europees per davant de l’andorrana, però totes formen part de països del que es considerava l’antiga Europa de l’Est, i cal afegir-hi Turquia. Fins i tot en la classificació de les vint destinacions més assequibles tan sols Andor­ra la Vella pertany a l’Europa Occidental.

La ciutat més econòmica segons l’estudi és Kíev, la capital ucraïnesa, amb un cost per persona i dia de 47,59 euros i comparteix pòdium Skopje (Mace-dònia) amb 55,47 i Bucarest (Romania) amb 60,43. Per davant de la capital andorrana també es troben Sofia (Bulgària), Minsk (Bielorrússia), Podgorica (Montenegro), Belgrad (Sèrbia), Riga (Letònia), Tirana (Albània), Ankara (Turquia) i Chisinau (Moldàvia). S’ha de destacar que una part de les ciutats més econòmiques per als visitants tenen escassa tradició turística i algunes capitals no són el punt d’atracció més important dels estats que les acullen, com és el cas d’Ankara respecte a Istanbul.

L’estudi de la companyia CheckMyBus, amb la web europea més famosa per a la recerca de viatges en autobús, es va fer amb dades recollides als 41 països analitzats durant el juny d’aquest any. El cost per dia està composat per la suma del preu d’una nit en un hotel de tres estrelles en habitació doble per a dues persones, un esmorzar d’hotel, dos bitllets d’autobús, un McMenú al McDonald’s, un plat principal en un restaurant, dues gerres de mig litre de cervesa, un caputxino i dues entrades per al que consideren les dues principals atraccions de la ciutat. Aquestes atraccions poden ser gratuïtes.

L’estudi fixa que Copenhaguen és la capital més cara d’Europa per als turistes, amb un cost diari per persona en despesa que frega els quatre-cents euros. Amb un nivell similar de despesa es troba Reykjavík. Andorra és un dels pocs microestats que ha entrat en l’estudi perquè per falta de dades no s’ha inclòs el Vaticà, San Marino, Mònaco ni Liechtenstein.

PARÍS, MADRID O LISBOA COSTEN EL DOBLE

L’estudi de CheckMyBus situa moltes capitals importants amb una despesa diària mitjana per al turista d’uns 150 euros. Són els casos de París, Dublín o Berna, amb preus que es mouen una mica per damunt o per avall d’aquesta quantitat. En un esglaó lleugerament inferior es troben Madrid i Lisboa. Concretament la capital espanyola se situa en 138,2 euros per dia i persona, mentre que la de Portugal arriba als 141,81. Els autors de l’informe destaquen que es marca una línia molt clara de preus amb dos eixos. D’una banda, els països del nord són més cars que els del sud i especialment els occidentals són molt més cars que els orientals. En l’informe no s’inclou el preu del cost del viatge fins al destí, sinó tan sols el que gasta el turista mentre fa l’estada.

CLASSIFICACIÓ

Capital Preu-dia

Kíev (Ucraïna) 47,59 €

Skopje (Macedònia) 55,47 €

Bucarest (Romania) 60,43 €

Sofia (Bulgària) 62,28 €

Minsk (Bielorússia) 62,73 €

Podgorica (Monteneg.) 64,53 €

Belgrad (Sèrbia) 65,44 €

Riga (Letònia) 66,53 €

Tirana (Albània) 68,11 €

Ankara (Turquia) 68,58 €

Chisinau (Moldàvia) 71,82 €

Andorra la Vella 75,47 €

Budapest (Hongria) 76,08 €

Vilnius (Lituània) 76,18 €

Praga (Repúbli. Txeca) 81,68 €

Sarajevo (Bòsnia) 81,82 €

Zagreb (Croàcia) 83,33 €

Varsòvia (Polònia) 88,12 €

Moscou (Rússia) 92,15 €

Bratislava (Eslovàq.) 100,69 €

tracking