atemptats a catalunya

S'extremen els controls per entrar des d'Espanya

El cos català estableix un control permanent, just després de la Seu, i revisen pràcticament cada cotxe que puja al Principat

S'extremen els controls per entrar des d'EspanyaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els mossos d’Esquadra han establert un control de vigilància al túnel del Bordar, passada la Seu d’Urgell, en el qual paren a gairebé tots els vehicles que van en direcció al Principat, després dels atemptats a Catalunya de dijous. Aquesta mesura ja la van implantar ahir i estarà vigent mentre el nivell d’alerta es mantingui. Per la seva banda, la policia andorrana també ha incrementat els seus controls i sobretot es fixen en aquelles persones magrebins i amb aquells que estiguin a la llista dels més buscats per Espanya, va informar el director de la policia, Jordi Moreno. “Vam augmentar el nombre de controls i els vam fer més exhaustius, especialment amb persones àrabs o amb qualsevol altra que vulgui entrar al país. Nosaltres mirem específicament que no estiguin a les llistes de buscats de la policia espa-nyola”, ja que segons va manifestar, “la relació entre tots els cossos policials és molt fluida i ens hem proposat ajudar-los en tot el que puguem”.

Aquestes mesures de seguretat extraordinàries es mantindran almenys fins dimarts, quan ja hagi passat la Vuelta. Moreno va explicar que la seguretat interna també s’ha reforçat, amb el treball dels grups especialitzats de la policia, que investiguen si algun dels presumptes responsables que ha identificat la policia espanyola “té algun vincle amb algun resident del país, o fins i tot si l’ha visitat darrerament. La nostra funció és tancar el pas en el supòsit que algú s’escapi dels agents espanyols. Nosaltres mirarem de controlar el màxim de coses possibles, però sempre evitant l’alarma”, va avançar Moreno, per després afegir que no és probable que cap dels cercats per la policia nacional arribi fins al país. “No tenim cap constància que això pugui passar, a més, si això fos així, els mossos d’esquadra o la policia ens haurien avisat perquè tenim una col·laboració molt bona i contínua en aquest sentit”. De cara al pas de la Vuelta, dilluns i dimarts, Moreno va detallar que han augmentat el nombre d’agents destinats, “tant uniformats com de paisà, i hi haurà un important reforç per part de vigilants de seguretat, que estaran coordinats per nosaltres”, va dir. El village, al final, estarà obert únicament per a aquelles persones “degudament acreditades”.

Minut de silenci

Bona part de les autoritats polítiques van assistir ahir al minut de silenci que es va organitzar davant de l’ambaixada espanyola i que es va allargar gairebé 10 minuts. El síndic general, Vicenç Mateu; el ministre de Salut, Carles Álvarez; la de Funció Pública, Eva Descarrega; el Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez; o els cònsols majors d’Andorra la Vella i d’Ordino, Conxita Marsol i Josep Àngel Mortés; van voler acompanyar l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, en aquest acte. Descarrega va afirmar “que no tenim constància de cap afectat andorrà”, i altres fons del Govern van dir que ningú havia fet ús del telèfon d’emergències. La ministra també va remarcar la bona entesa entre les autoritats dels dos països, i com la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i l’ambaixador a Madrid, Jaume Gaytán, havien ofert tota “la col·laboració a Mariano Rajoy i a Carles Puigdemont”, va dir.

MONTOBBIO S'EMOCIONA RECORDANT LA SEVA RAMBLA DE JOVE

L’ambaixador espanyol, visiblement emocionat, va acabar el minut de silenci recordant la seva Rambla, “el carrer de la vida i de l’amor. Una meravella que els barcelonins compartim amb la resta del món i no volem que ningú ens la tregui. Avui l’han convertit en el car­rer de la mort, però rebutgem la mort i ho farem amb vida i amor”.

LA MORT D'UNA DONA A CAMBRILS ELEVA A 14 LES VÍCTIMES

La darrera víctima mortal va ser una dona que va rebre una punyalada la matinada de divendres a Cambrils, just abans que els terroristes fossin abatuts pels mossos d’esquadra. Amb ella, la xifra de víctimes va créixer fins a les 14. Les tretze anteriors s’havien produït en l’atemptat a la Rambla de Barcelona que va provocar, també, més d’un centenar de ferits de diversa gravetat. 48 hores després encara en queden 17 en estat crític, però més de 60 ja han rebut l’alta mèdica i una cinquantena més continuen ingressats a l’hospital amb el pronòstic reservat.

La policia ahir ja va començar a donar detalls sobre l’origen de les víctimes i va revelar que en total hi ha 34 nacionalitats diferents i que ja s’ha pogut identificar la majoria de les víctimes mortals, 12. Són quatre espanyols, dos italians, tres alemanys, un nord-americà, una dona belga i una altra de portuguesa. Entre ells hi havia un infant de tres anys i el seu oncle, una padrina de 75 anys i una mare que estava de vacances amb el marit i els fills. Els familiars de tots ells ja van començar a arribar a l’aeroport del Prat, on els estaven esperant un equip de psicòlegs per si necessitaven assistència. Més tard els van traslladar a la Ciutat de la Justícia.

A la plaça de Catalunya es va celebrar un sentit homenatge en el qual van participar prop de 100.000 persones, entre les quals les màximes autoritats polítiques de Catalunya i de l’Estat espanyol. L’acte va acabar amb un crit unànime “No tinc por!”, i amb les declaracions dels presidents Rajoy i Puigdemont apel·lant a la unitat per acabar amb el terrorisme.

S'extremen els controls per entrar des d'Espanya

tracking