unió europea

Ubach diu que la fiscalitat quedarà fora de l'acord amb la UE

La ministra d’Exteriors assegura que la política fiscal s’exclourà de les negociacions amb Europa

Ubach diu que la fiscalitat quedarà fora de l'acord amb la UESAC

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La fiscalitat quedarà fora de les negociacions amb la Unió Europa per establir un acord d’associació. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va afirmar ahir en el marc de la Diada Andor­rana de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada que “la negociació pretén garantir la independència de la política fiscal d’Andorra”, que no s’inclourà en l’acord. D’aquesta manera, s’evitarà que “la concepció, implementació i execució del marc fiscal andorrà formi part de l’àmbit d’aplicació de l’acord d’associació”. En la conferència que va pronunciar a la Catalunya Nord, Ubach va posar l’accent en que l’acord “permetrà suprimir els obstacles relatius a l’activitat econòmica transfronterera”, però que no tindrà cap impacte en el marc fiscal del país, que no canviarà.

En la qüestió de les mercaderies, la ministra va explicar que l’adopció de les normes tècniques europees ha d’atorgar als productes andorrans un label europeu que els permeti circular sense traves, en igualtat de condicions a la resta de productes de la UE”. Per a la titular d’Exteriors, “la lliure circulació de mercaderies ha de permetre a les empreses andorranes comercialitzar amb l’exterior sense dificultats”, fet que eliminarà els costos addicionals d’haver d’assumir els tràmits duaners. Aquest accés lliure a l’exterior, anticipa Ubach, fomentarà “la implantació a Andorra d’una indústria capdavantera i d’alt valor afegit”, i alhora la captació d’inversió estrangera.

En el cas dels serveis, l’acord “reforçarà Andorra com a possible seu d’empreses dedicades a la prestació de serveis” i es garantirà “la mobilitat dels professionals andorrans, que podran instal·lar-se en qualsevol dels estats europeus”, mentre que les empreses del país podran licitar als concursos públics dels estats membres. A més, les entitats bancàries disposaran de passaport financer europeu per operar a Europa.

Model immigratori

Una altra de les matèries que quedaran fora de l’acord serà el model immigratori. La ministra va afirmar que l’objectiu és “preservar la substància de l’actual sistema d’immigració”. En aquest sentit, va manifestar que “no hi ha lloc per a un discurs de la por centrat en el creixement de la immigració il·legal derivat de l’acord d’associació, ja que en cap cas es preveu la supressió dels controls fronterers”. Pel que fa als andor­rans, tindran les mateixes condicions que els europeus i s’intentarà que els estudiants puguin participar en situació d’igualtat als programes europeus de formació i recerca.

Respecte al tracte especial per al tabac, Ubach va assenyalar que s’està negociant actualment “la represa del contingut de l’acord comercial del 1990 dins l’acord d’associació” que “ha de permetre mantenir el règim particular del capítol 24”. La ministra va reconèixer que en general les converses són “complexes i molt tècniques”, però va defensar que per a negociar es parteix de la base que “la UE tindrà en compte la situació particular dels estats de petita dimensió territorial que mantenen una relació específica de proximitat”.

Acord El 2019

La ministra veu factible culminar l’acord els pròxims anys. Segons va relatar, “el propi president de la Comissió europea, Jean-Claude Juncker, ha expressat clarament la voluntat d’assolir un acord en el decurs del seu mandat, que finalitza el 2019”. “La predisposició de la delegació de la UE en aquest sentit és clara i evident”, va sentenciar.

Des del punt de vista de les conseqüències en l’economia, va reconèixer que “és difícil mesurar l’impacte econòmic que representarà la participació d’Andorra en el mercat interior”, però va insistir que “Andorra no pot deixar passar l’oportunitat d’accedir i de participar en un mercat de més de 500 milions de persones”.

FORNÉ CRITÍCA LA BUROCRÀCIA I LA UE

L’excap de Govern Marc Forné va carregar contra l’excés de burocràcia que impera tant a la Unió Europea com al país, del qual va dir que “tenim un sistema del tot sobredimensionat quant a paperassa i requisits a presentar per a qualsevol tràmit administratiu”. Sobre els acords amb Europa, Forné va admetre que “és el tema més important pel nostre país”, encara que rebutjava de pla aplicar un vocabulari “políticament cor­recte”, ja que “som molts els que hem d’explicar a la Unió Europa que Andorra fa més de setanta anys que ha permès l’establiment i la prosperitat de molts dels qui eren els nostres veïns”. Per l’excap, les institucions comunitàries han adoptat mesures polítiques “que aquí ja havíem fet fa anys” i ho exemplificava amb mesures fiscals, de seguretat i d’acolliment”.

RIBAS DEMANA UN CANVI ECONÒMIC

Òscar Ribas, excap de Govern, va demanar “un canvi de paradigma econòmic de manera urgent”, perquè “el 30% dels ingressos de l’Estat depenen de la imposició sobre el tabac i sobre el sistema financer, i qualsevol crisi en aquests sectors es convertiria en una crisi d’Estat”. Ribas anava més enllà i qualificava el país com “una macroestació d’esquí amb la infraestructura d’un duty free i de serveis al seu entorn”. Per tot plegat, l’excap proposava recuperar un vell model que va quedar aparcat el 1984, que consistia a obrir l’economia al “capital forà per sectors. A cada empresari se li demanarien unes condicions segons el sistema escollit”, comentava, encara que era conscient que no seria fàcil perquè amb el nou tractat “o s’accepta el que diu la UE o no existirà”.

tracking