unió europea

Jover diu que l'acord és clau per als estudiants

El ministre destaca la millora en la mobilitat dels alumnes i l’accés a programes de recerca

Jover diu que l'acord és clau per als estudiantsS .F. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, està convençut que l’acord d’associació amb la Unió Europea és indispensable per millorar la mobilitat dels estudiants i permetre’ls accedir, entre altres, al programa Erasmus o participar d’una manera més activa en el programa de recerca i innovació comunitaris. “Des de l’àmbit de l’educació, de la recerca i, en un sentit més ampli, dels efectes per als joves d’aquest país, tan sols hi sé veure avantatges i la creació de noves oportunitats per a ells. A més, en el marc de la diversificació de l’economia que s’està impulsant des del Govern, volem que aquests dos elements passin a ser generador de riquesa per al país”, va explicar Jover.

Un dels punts clau, segons va comentar en la conferència que va oferir dissabte a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), és l’obertura del país cap a Europa i les possibilitats que els estudiants del Principat tindran, ja que “avui en dia gairebé s’exigeix la mobilitat, tant en la nostra etapa de formació, com en la professional”. En aquest sentit el ministre lamentava que “ser andorrà pot esdevenir cada cop més una dificultat en el desenvolupament dels nostres joves, i per això, l’acord d’associació esdevé l’eina imprescindible perquè puguin desenvolupar-se i competir amb la resta d’estudiants d’Europa”. Accedir al programa Erasmus “és una prioritat”, va dir, i és cert que alguns estudiants s’hi han pogut acollir però ho han fet “gràcies a la bona voluntat” dels centres de secundària, però “els alumnes de la Universitat d’Andorra en queden completament al marge”. A la Universitat li serviria per “consolidar els esforços que ha fet els darrers anys per la internacionalització del centre”, va afirmar el ministre.

La recerca és el següent marc en el qual la lliure circulació d’estudiants beneficiaria els andor­rans i els permetria accedir als millors centres del continent. Pel ministre, “la investigació és un mecanisme de generació d’oportunitats econòmiques, i en el marc actual, ens quedem gairebé fora de joc en aquest aspecte”. L’evolució del sistema de recerca ha estat molt notable els darrers anys i “ha passat de ser un procés individual, a ser fruit d’un treball en equip internacional i pluri- dicisplinari, i no podem seguir quedant-nos-en al marge”, insistia, per això comentava la possibilitat d’accedir, per exemple, al Poctefa o a l’Horizon 2020, que “són alguns dels programes de finançament per a estudis de recerca i innovació més ambiciosos” d’Europa.

GRAN MERCAT PER A TOTS ELS NEGOCIS

La consellera general Maria Martisella, també des de l’UCE, va remarcar la importància que tindria per als negocis del país “entrar al mercat interior europeu, una font d’oportunitats per a ells”. Destacava tres aspectes de l’acord. Primer, la diversificació de l’economia, “ja que ens farà augmentar la competitivitat” en permetre l’entrada de nous productors. La consellera entén que rubricar-lo implica “homogeneïtzar polítiques mediambientals, socials, de protecció al consumidor i polítiques relatives a la lliure competència entre altres”.

L’homologació és el segon aspecte que va destacar. “Permet a cada empresa la possibilitat d’oferir i de prestar temporalment, dins dels ter­ritoris de la UE, serveis en les mateixes condicions que les empreses locals.” El tercer punt és el fet de garantir els drets i obligacions comunes a tots els estats, i per això caldrà “aplicar reglaments, directives o normes tècniques, que comportaran la necessitat de dotar a l’Administració de més recursos i personal”.

tracking