Reforma sanitària
Anar primer a l'especialista tindrà un 'càstig' econòmic
El SAAS proposa que qui no vagi primer al metge de capçalera només se li reemborsi el 45% de la visita
i dels actes mèdics de l’especialista
La reforma sanitària estableix que els pacients hauran d’anar en primera instància sempre al metge de capçalera. A tothom se li n’assignarà un, i posteriorment, si el facultatiu ho considera oportú, serà derivat a un especialista. Aquest és un dels pilars del nou model sanitari que està elaborant el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el ministeri de Salut i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El model no prohibirà al pacient, com sí que es fa a d’altres països, que vagi directament a l’especialista, però sí que contempla una penalització econòmica. La quantia del càstig és un element sobre el qual el Govern, especialment el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i el director del SAAS i l’hospital, Josep Maria Piqué, mantenen importants diferències, segons van informar diferents fonts properes al cas.
Piqué defensa que l’única forma de fer funcionar el nou model és que la penalització econòmica per visitar-se directament a l’especialista sigui força important. El sobrecost, considera, ha de tenir un caràcter dissuasiu, i si tan sols és testimonial, els ciutadans continuaran utilitzant el model en la forma actual sense anar primer al metge de referència (capçalera). En aquest sentit, Piqué insta que el ciutadà que vagi directament a l’especialista, la CASS li retorni només el 45% del que ha pagat, en comptes del 75% que es reemborsa actualment. Aquest mateix percentatge seria el que s’aplicaria a les proves mèdiques que l’especialista li encarregui. Per a aquells que passin a anar en primer lloc al seu metge referent, el reemborsament de la CASS es mantindria en l’actual 75%.
El ministre de Salut considera que la reducció del reemborsament és excessiva i que tindrà un impacte molt fort a nivell ciutadà. La posició de l’executiu és que qui vagi directament a l’especialista tingui un retorn de la CASS del 60% en el preu de la visita i que sigui del 75% (com actualment) pel que fa a les proves mèdiques.
El director de l’hospital considera que la proposta de Govern té una afectació tan escassa que no farà canviar el model. Si la visita de l’especialista és de 27 euros, el retorn actual amb el 75% és d’uns 20 euros. Amb la proposta de l’executiu, el pacient que se salti la ruta del metge referent recuperarà 16 euros (el 60% del cost de la visita). Josep Maria Piqué manifesta, segons les fonts consultades, que l’estalvi per a la Seguretat Social serà molt petit i no portarà a canviar els hàbits de conducta perquè els pacients s’acostumin a anar primer al capçalera. El director del SASS recorda que la part més important de la penalització no es troba en les visites, sinó en les proves mèdiques (anàlisis, radiografies, entre d’altres) que a vegades tenen un cost important. I la proposta de l’executiu no preveu reduir el reembors en proves per a qui vagi directament a l’especialista.
LA REFORMA SANITÀRIA S'OBRIRÀ AMB LA LLEI DE DRETS I DEURES
El conseller general de Demòcrates per Andorra (DA), Marc Ballestà, va assegurar que la llei de drets i deures del pacient, la “primera pedra” per tirar endavant la reforma sanitària, s’aprovarà a principis del proper període de sessions, que comença al setembre. El demòcrata també va detallar que la comissió de sanitat està analitzant les esmenes presentades i per tant “a principi del proper període de sessions ja s’elevarà al ple per a la seva aprovació”. El parlamentari va afirmar que la llei que “en breu finalitzarà serà el tret de sortida de la reforma” i serà “un aspecte molt important per tirar-la endavant”.
No obstant això, Ballestà va recordar que la reforma del sistema sanitari no s’ha d’entendre com “una modificació puntual”, sinó que “és una reforma global que afecta molts àmbits”. En aquest sentit, va destacar que tant el Govern com el SAAS treballen de forma paral·lela, i per tant “podem dir que la reforma ja està iniciada”, però “ara s’han d’anar treballant els diferents àmbits contemplats”. “Serà un procés de reforma continu, no arribarà un moment que direm ja hem finalitzat, sinó que sempre estarà en marxa perquè haurem d’anar adaptant les normatives i els reglaments a la realitat de cada moment”, va argumentar. D’aquesta manera, Ballestà va dir que espera que en la taula de treball de Govern, que “ja s’ha iniciat i ha de tenir continuïtat”, “es vagin prenent les decisions i mesures que acompanyin la reforma sanitària”.
Ballestà també explica que s’està treballant en altres àmbits que venen a complementar la reforma sanitària a través de modificacions legislatives o a través de la modificació de reglaments. Ballestà remarca que la reforma del model sanitari és la que “necessita el nostre país”.