Andorra demana que extradeixin el germà de l'ex-president uruguaià
L’exempleat de Banca Privada està encausat pel ‘cas Odebrecht’ de presumpta trama a l’entitat per facilitar els suborns de la constructora brasilera a polítics i funcionaris
La Batllia ha tramitat a l’Uruguai la demanda d’extradició per a Andrés Betingo Sanguinetti, ex-gestor de Banca Privada d’Andorra que està encausat a Andorra pel cas Odebrecht. Betingo és el germanastre de l’ex-president uruguaià Julio Maria Sanguinetti, que va dirigir l’Estat sud-americà entre el 1985 i el 1990 i posteriorment, entre el 1995 i el 2000. Betingo Sanguinetti es troba entre els tretze empleats de l’antiga Banca Privada d’Andorra que la batlle Canòlic Mingorance ha encausat per un presumpte delicte de blanqueig de diners que provindrien dels suborns que la constructora brasilera Odebrecht tenia organitzats per aconseguir contractes d’obres públiques milionàries a l’Amèrica llatina. Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló, Luis Pablo Laplana, Isabel Sarmiento, Jaume Pàmies, Javier Díaz, Francesc Xavier Pérez, Xavier Campos, Dolors Alaminos, Joan Cejudo, Cristina Lozano, Mercedes Araujo i Andrés Sanguinetti “estarien vinculats de manera directa o indirecta amb la trama de suborns provinents de la constructora Odebrecht”, segons consta en la providència de la batlle del 28 d’abril passat. En la mateixa hi figuren setze persones més, sud-americanes, inculpades pel mateix motiu. L’exempleat de BPA és una persona molt coneguda a l’Uruguai, no només per ser germanastre de l’expresident, sinó perquè és un dels directius de Peñarol de Montevideo, el club de futbol més important de l’Uruguai.
Sanguinetti va ser assenyalat per Rodrigo Tacla Durán, advocat
d’Odebrecht, com un dels treba-lladors involucrats “de manera directa o indirecta” en l’esquema de suborns que presumptament BPA va organitzar amb societats pantalla i comptes en el banc. El sistema buscava amagar els rastres perquè Odebrecht pugués pagar suborns a polítics i funcionaris de diferents països sud-americans a canvi de rebre la concessió per construir grans infraestructures. La Batllia andorrana va enviar una petició a través d’Interpol perquè se’l controlés. Betingo i el seu advocat, Jorge Barrera, es van presentar voluntàriament davant de la justícia uruguaiana.
Braçalet electrònic
Betingo va ser detingut i va pagar dimarts de la setmana passada la fiança de 300.000 dòlars que se li va imposar per aconseguir la llibertat provisional. Se li va instal·lar un braçalet electrònic i la Batllia tenia quaranta dies per fer la petició formal d’extradició. La confirmació, però, s’ha presentat ràpidament, a finals de la setmana passada. Mentre no sigui traslladat a Andorra, al germanastre de l’ex-president uruguaià se li ha prohibit que surti d’una àrea de dos quilòmetres al voltant del seu domicili. El directiu de Peñarol va afirmar, a través del seu advocat Jorge Barrera, que estava disposat a l’extradició i que vol respondre davant la Batllia andorrana les preguntes que se li vulguin fer. L’exgestor ja ha deixat clar, en declaracions de Barrera, que la responsabilitat dels fets s’ha de buscar en els directius de Banca Privada d’Andorra que tenia com a superiors. Segons Barrera, Sanguinetti era “un subordinat” que tenia “tres jerarques per sobre del seu lloc de treball”, i que “no tenia possibilitat d’obrir comptes i no pot respondre per actes en els quals va actuar com a subordinat”.
VA PERCEBRE 313.000 EUROS EN NEGRE DE LA 'CAIXA B' DE BPA
El rol de Sanguinetti agafa més transcendència per a la investigació del cas BPA perquè és un dels noms que surten a la llista de beneficiaris de pagaments de la caixa B del banc a través de la societat panamenya Landstreet. La Batllia sospita que s’utilitzava Landstreet per recompensar els empleats que havien tingut alguna tasca relacionada amb pràctiques poc clares. A la llista de pagaments fets per la caixa B consta que el “Grup Betingo, representat per Andrés Norberto Sanguinetti Barros, titular del compte 0008-1200591176, va percebre comissions per l’import de 313.017,13 euros”.
Sanguinetti, segons va explicar l’exadvocat d’Odebrecht Robrigo Durán, va ser qui va entregar una de les actes del comitè de control de blanqueig de BPA a un dels antics directius d’Odebrecht. L’advocat Durán ha entregat aquesta acta a la fiscalia anticorrupció espanyola i és un dels elements inculpatoris de l’exministre d’Electricitat equatorià Alecksey Moskera, que va rebre un milió de dòlars d’Odebrecht a través de les societats creades per BPA i en comptes del banc a canvi d’un suposat suborn perquè se’ls concedís la construcció d’un complex hidroelèctric. L’obra estava valorada en 458 milions de dòlars.
Rodrigo Durán també va explicar que Sanguinetti vivia a Montevideo i totes les comunicacions amb ell només es podien fer a través d’una aplicació telefònica per no deixar rastre. Durán explica, però, que va mantenir una reunió a Barcelona amb Sanguinetti i un directiu d’Odebrecht i va ser allà on Sanguinetti va entregar l’acta de la reunió antiblanqueig de BPA per tranquil·litzar la constructora.
Aparença de legalitat
Rodrigo Duran va declarar que “en aquestes reunions de BPA es planificava com els clients havien d’obrir les societats i els comptes per donar una aparença de legalitat als seus negocis i dificultar el treball de la justícia”. I hi afegeix que “BPA intentava quedar-se amb els diners el major temps possible”.
La constructora Odebrecht, que ja ha pagat 3.500 milions de dòlars en multes per haver su-bornat amb uns 850 milions de dòlars polítics i funcionaris d’una desena de països, havia contractat Rodrigo Durán com a advocat extern.