Turisme
Els pescadors són contraris al circuit de ràfting lauredià
Els aficionats a aquesta pràctica esportiva consideren que el projecte pot perjudicar el cicle vital de les truites al tram on s’actuarà
Els membres de les associacions de pesca que hi ha al Principat són majoritàriament contraris al circuit de ràfting que planteja el comú de Sant Julià de Lòria. Els pescadors, segons fonts properes a la Federació de Caça i Pesca de les Valls d’Andorra, es mostren preocupats perquè creuen que el circuit de ràfting en el tram lauredià del Valira “no té futur”. A més, alerten que el projecte requerirà fer alteracions al riu que podria afectar-ne la sedimentació i el curs biològic de la fauna i, per tant, l’acotat de pesca sense mort.
Rosa Canut, responsable de Pesca Casa Pintat, un establiment històric que organitza concursos de pesca amb assistència internacional de pescadors, diu que tot plegat pot tenir conseqüències “greus”. Canut recorda que Feda va assegurar al comú que el riu no tenia suficient cabal. “Feda ja va advertir-los que no augmentarà el cabal del riu per facilitar l’activitat”, defensa Canut.
Els pescadors, segons les fonts, estan neguitosos perquè el projecte requerirà “afegir formigó” en almenys dos punts del transcurs del riu. “Hi haurà moviments en el sediment i es construiran uns dics de formigó aigües avall de la sortida i aigües amunt col·locats al portell perquè es formi una piscina d’aigües encalmades per poder embarcar”, expliquen. El tram de ràfting, que ha d’arribar gairebé fins a la frontera, farà uns 4 quilòmetres de llarg, i tindrà la sortida a l’altura de l’Hotel Imperial. Canut afirma que aquesta és una zona que és de pesca sense mort. “La truita que pesquem hi neix, hi viu i hi fa tot el seu cicle vital”, relata. “Un dels perills és que el ritme biològic de la truita, que fa la fressa els mesos d’hivern, es vegi alterat”, posa sobre la taula. “És una zona de pesca concorreguda, que agrada a molts pescadors catalans i francesos”, adverteix. Per a Canut, el projecte de ràfting “presenta molts problemes” sense que “hagi d’arribar a funcionar”.
Obres o concursos de pesca
El riu Valira al seu pas per Sant Julià acollirà dissabte 2 de setembre un concurs de pesca amb participants nacionals, d’Espa-nya, França i Portugal, amb la col·laboració del Govern d’An-dorra i de la Penya de la Truita. Els seus organitzadors expliquen que, malgrat que el comú de Sant Julià ha anunciat l’inici de les obres de condicionament, aquestes no poden fer-se “just abans d’un concurs que està programat des de principi d’any”. Qualsevol alteració al riu, perjudicaria la normal celebració del certamen. Rosa Canut recorda, a més, que d’ara i fins al 12 de novembre hi ha d’altres concursos programats, que han estat aprovats pel Govern i que han sortit publicats al BOPA. Canut diu que els concursos no són compatibles amb les obres. Ara bé, a l’hivern hi ha la fresa de la truita, un moment biològic en què els ous que ponen aquests peixos es veurien afectats per qualsevol moviment de terres o actuació.
APAPMA DONA CONFIANÇA ALS TÈCNICS DE MEDI
El president de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma), Carles Iriarte, explica que donen “un marge de confiança” als tècnics del ministeri de Medi Ambient per a què tinguin cura que el projecte compleix amb els requisits tècnics necessaris. Iriarte va advertir que les llúdrigues que pugen del Segre i d’altra fauna del curs fluvial pot patir afectacions si no es tenen en compte i s’acaba transformant massa aquest tram. “En principi no som contraris a res, depèn com es porta a terme l’activitat”, diu Iriarte, que lamenta que fins ara preservar el medi i “el corresponent article 31” de la Constitució “no ha estat una prioritat de cap govern”.